Közel 30 fős magyar csapat utazhat a téli EYOF-ra

Közel 30 fős magyar csapat utazhat a téli EYOF-ra

2016. 10. 25.
Megosztás


Alig több mint 100 nap múlva kezdődik a törökországi Erzurumban a 2017-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Az érintett magyar sportágak képviselőinek kedden tartottak a MOB székházában konzultációt, melyen elhangzott: a csapatvezetéssel, az edzőkkel, orvossal, sportszakemberekkel együtt közel 30 fős magyar csapat utazhat az európai fiatalok ötkarikás seregszemléjére.

A téli EYOF-ot eredetileg Szarajevó rendezte volna, de visszalépett, így megkaphatta a rendezés jogát a korábban Universiadénak is otthont adó török város. Az eseményt 2017. február 12. és 17. között rendezik, a magyarok 11-én utaznak Törökországba, 18-án érkeznek haza. Szarajevó 2019-ben lehet házigazda, ezt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) az elmúlt hétvégén rendezett közgyűlésén hagyta jóvá.

A téli EYOF programjában 9 sportág szerepel: alpesi sí, biatlon, sífutás, síugrás és snovboard, valamint curling, jégkorong, műkorcsolya és rövidpályás gyorskorcsolya. Az eseményre nincs kvalifikáció, kvóták alapján történik a részvétel. A magyar sportolók alpesi síben, biatlonban, műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában, sífutásban és snowboardban állhatnak rajthoz.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója arról tájékoztatott, hogy a MOB elnöksége az október 19-ei ülésén elfogadta a téli EYOF-on résztvevő magyar csapat és küldöttség összetételét és költségvetését, a javaslatot a MOB közgyűlése elé terjesztik. Elmondta, hogy a török városban minden infrastruktúrális feltétel adott a megfelelő színvonalú rendezéshez, az EOB és a külügyminisztérium pedig megnyugtat mindenkit a közbiztonsággal kapcsolatban is. Kihívást egyedül a távolság és a viszonylag hosszú utazás jelenthet. „A tisztes helytálláshoz, a jó szerepléshez motívációt a 2018-as pjongcsangi téli olimpia illetve a jövő nyári, hazai rendezésű, győri EYOF jelenthet” - jelentette ki Nagy Zsigmond, aki felhívta a figyelmet az ifjúsági csapat esetében is a doppinghasználattal kapcsolatos zéró tolerancia elvére.

A MOB kizárólagos hatáskörébe tartozik az EYOF-nevezés, az akkreditáció és a delegáció kijelölése. A MOB a sportági szövetségek javaslata alapján szakmai szempontok szerint határoz a részvételről és kizárólag a nemzetközileg kimagasló eredménnyel rendelkező korosztályos legjobb versenyzőket nevezi. A csapatsportágak meghívás alapján vehetnek részt a fesztiválon.

A megbeszélésen részt vett Fábián László, a MOB sportigazgatója is. A következő téli EYOF-konzultációra november végén-december elején kerülhet sor.

Az eseménnyel kapcsolatos bővebb információk az eyoferzurum2017.com honlapon olvashatók.

A 2016. október 25-i szövetségi konzultáción a Törökországban, Erzurumban megrendezendő Téli EYOF részvétellel kapcsolatban felmerült aggodalmakra reagálva a Magyar Olimpiai Bizottság az alábbi tájékoztatást adja:

A török bel- és külpolikai viszonyokat, valamint a Törökországtól délre húzódó övezet híreit a Magyar Olimpiai Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri és tájékozódik az Erzurumot érintő biztonsági kérdésekről. A MOB az ősz folyamán kétszer is megkereste az EOC-t a részvétellel kapcsolatos aggályokkal, és mindkétszer megnyugtató válaszokat kapott. Az EOC kifejezetten nagy hangsúlyt helyez a helyi biztonság megteremtésére és ennek érdekében együttműködik a török hatóságokkal, a Török Olimpiai Bizottsággal, valamint az EYOF Szervezőbizottsággal, valamint rendszeresen a helyszínen tájékozódik az előkészületekről. Az EOC a közelmúltban egy levélben adott helyzetjelentést biztonsági kérdésekben a résztvevő olimpiai bizottságok részére, amelyet tájékoztatásul csatolunk levelünkhöz.

A Magyar Olimpiai Bizottság felvette továbbá a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is, ahonnan az EYOF részvétellel kapcsolatosan szintén megnyugtató állásfoglalást kaptunk a régió felelősétől. Eszerint Erzurum város Törökország Erzurum tartományában helyezkedik el, hegyes, nehezen megközelíthető helyen. Földrajzi elhelyezkedésénél és nehéz megközelíthetőségénél fogva nincs kitéve semmiféle incidensnek. A Külügyminisztérium részéről hangsúlyozták, hogy pillanatnyilag nem látnak semmilyen okot a részvétel mérlegelésére, annak ellenére sem, hogy változékony a török belpolitikai helyzet. Biztosítottak afelől, hogy egy ilyen európai szintű rendezvényen államilag mindenképpen garantálni fogják a résztvevők biztonságát, így emiatt nincs ok az aggodalomra.

Ami az Isztambuli reptéren való hosszas várakozást illeti, nem javasolják a reptér és a transzfer zóna elhagyását. Véleményük szerint ez a zóna teljes biztonságot jelent a csapatra nézve.

A fenti információk gondos mérlegelése után a MOB vezetése az EYOF-on való részvételt biztonságosnak ítélte meg, és azt előterjesztésében javasolta is az Elnökség felé. A MOB Elnöksége az előterjesztést elfogadta, és változatlan tartalommal a közeljövőben a MOB Közgyűlés elé is ugyanezt a javaslatot fogja előterjeszteni. A MOB a folyamatos tájékozódás érdekében továbbra is tartja a közvetlen kapcsolatot a fenti szervezetekkel és kér minden szövetséget, hogy a résztvevő sportolók hozzátartozóit igény esetén tájékoztassa fentiekről és adjon megnyugtató választ a részvétellel kapcsolatosan felmerülő aggodalmakra. A részvétel természetesen önkéntes és szabad akaratból történik, ennek értelmében a MOB tudomásul veszi, ha bármely sportoló az Erzurumban sorra kerülő téli EYOF versenyen nem kíván elindulni.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, arcív)