Ljubljana3

Közép- és délkelet-európai országok sportdiplomáciai találkozója Ljubljanában

2023. 09. 25.
Megosztás

Ljubljanában rendezték szeptember 24-25-én a közép- és délkelet-európai országok (Central & South – Eastern European NOCs Meeting, CSEENOCs Group) olimpiai bizottságai vezetőinek találkozóját, melyen a Magyar Olimpiai Bizottságot Gyulay Zsolt elnök és dr. Bényi Szabolcs, a MOB Budapesti Olimpia Bizottságának vezetője képviselte. A MOB elnöke büszke arra, hogy európai kollégái méltatták a budapesti atlétikai vb-t.

Az eseményen a házigazdák nevében Franjo Bobinac, a Szlovén Olimpiai Bizottság első embere mondott köszöntőt, majd felszólalt a lengyel Andrzej Kraśnicki, a montenegrói elnök, Dusan Simonovic és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) görög első embere, Szpiros Kapralosz.

Ljubljana1

A résztvevők megemlékeztek az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) korábban elhunyt szlovén, ljubljanai elnökéről, Janez Kocijancicról (1941. október 20. – 2020. június 1.). A néhai sportvezető egykor a jugoszláv és szlovén síszövetség első embere volt; 1991 és 2014 között Szlovénia nemzeti olimpiai bizottságát vezette, mint alapító elnöke. Az Európai Olimpiai Bizottság vezető testületének tagja volt 2005-től, majd 2013-tól a kontinentális szervezet alelnöke, 2017-től elnöke lett. Jelentős szerepet töltött be a Nemzetközi Sí Szövetség életében is, 2010-től annak alelnöke volt. A sportdiplomata jó kapcsolatot ápolt a magyar olimpiai mozgalom képviselőivel is.

Ljubljana2

A napirendi pontok között szerepelt az európai szervezet és a CSEENOCs Group tevékenysége, az E-sport helyzete és a párizsi olimpiai előkészületek is.

A jelenlévők megtárgyalták Szarajevó ifjúsági téli olimpiai kandidálását is. Szarajevó korábban rendezett téli olimpiát (1984) és téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is (2019).

„Jövőre lesz a szarajevói téli olimpia negyven éves évfordulója, de 2024 már foglalt, ezért újabb négy év múlva, 2028-ban megcélozzák az ifjúsági olimpiát" – mondta a találkozó végén Gyulay Zsolt. A MOB elnöke hozzátette: „nagyon sűrű programja volt az európai olimpiai mozgalomnak idén, gondoljunk csak az olaszországi téli és a maribori nyári EYOF-ra, vagy a krakkói központú Európa Játékokra. Volt témánk bőven Ljubljanában, megbeszéltük a tapasztalatokat, az előttünk álló feladatokat. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy sokan méltatták a budapesti atlétikai világbajnokságot".