Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

Közgyűlést is napirendre vett a MOB elnöksége

2017. 09. 19.
Megosztás


Kulcsár Krisztián vezetésével ülést tartott kedden a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Az eseményen az elnöki beszámoló mellett az októberi közgyűlés részletei és az alapszabály módosítása is napirendre került.

Kulcsár Krisztián napirend előtt köszöntötte az ülésen jelenlévő, 80. évét vasárnap betöltő dr. Kamuti Jenőt, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, olimpiai ezüstérmes vívót, a Nemzet Sportolóját.

A MOB elnöke visszatekintett az augusztusi, szeptember eleji hazai rendezésű világversenyekre és kontinensviadalra - a budapesti judo és a balatonföldvári Finndingi vitorlás világbajnokságra, a balatonfüredi szörf Európa-bajnokságra - és gratulációját fejezte ki a szervezőknek. Elismerését fejezte ki a magyar férfi kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki szerepléséhez, a 16-ba kerüléshez, a férfi teniszezők Davis-kupa sikereihez, a világcsoportba jutáshoz.

Kulcsár Krisztián beszámolt a hétvégi, limai NOB-kongresszusról is, melyen rajta kívül további magyar sportvezetőként a két NOB-tag: Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és Gyurta Dániel, továbbá a tiszteletbeli tag dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke vett részt. A MOB-elnök elmondta, hogy a két város, Párizs és Los Angeles két kiváló pályázatot adott be, de megítélése szerint a magyar is nagyon jó volt, ha versenyben maradt volna, biztos benne, hogy eljutott volna a második körig. Véleménye szerint leghamarabb a 2032-es olimpia kapcsán lehet majd budapesti rendezésről beszélni; addig meg kell vizsgálni, a magyar pályázat sikeréhez hozzásegít-e bármi multisport-esemény, legyen az ifjúsági olimpia, Universiade vagy Európa Játékok. „Egy magyar olimpiarendezési pályázat beadása előtt azonban mindenképp referendumra, társadalmi összefogásra van szükség” - húzta alá.

Az elnökség még az augusztus elsejei ülésén 2017. október 14-e, 10 órára hívta össze a MOB közgyűlését. A grémium ezúttal elfogadta, hogy az eseményre a Hilton Budapest Cityben (1062 Budapest, Váci út 1-3.) kerüljön sor. A közgyűlés napirendjén többek közt döntés a MOB-tagságban bekövetkezett változásokról, Felügyelő bizottsági tag választása, döntés a 2018. évi phjongcshangi Téli Olimpiai Játékokon részt vevő Magyar Olimpiai Csapat és küldöttség összetételéről, beszámoló a 2017. évi győri Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról és Alapszabály-módosítás szerepel.

A napirendi pontok után Fábián László sportigazgató a 2018-as, októberi, Buenos Aires-i, III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokkal kapcsolatban adott rövid tájékoztatást. Orendi Mihály MOB-alelnök, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője meghívta az elnökség tagjait a budapesti, olimpiai kvalifikációs rövidpályás gyorskorcsolya világkupára.

Az eseményen részt vett Gyurta Dániel, a NOB tagja is, aki a nemzetközi sportszervezeteben betöltött tisztégénél fogva tagja a MOB elnökségének.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)