Központosított munkával készülnek az evezősök Párizsra

Központosított munkával készülnek az evezősök Párizsra

2021. 11. 16.
Megosztás


Megkezdődhet a korábbinál lényegesen központosítottabb munka annak a 22 magyar evezősnek, akik bekerültek a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikációt célzó szakmai programba.

Kedden a legtöbb érintett aláírásával is ellátta az erről szóló megállapodást, amelynek kapcsán Pető Tibor, a magyar szövetség (MESZ) elnöke – a sportág kétszeres világbajnoka – kiemelte: az elnökség hosszú ideig tárgyalta a Molnár Dezső szövetségi kapitány által készített program szakmai, illetve pénzügyi részét, majd kevés módosítással támogatta. Hozzátette: a tervezett munka sikerének kulcsa az összefogás. „Amennyiben nincs egység a program mögött, a kapitány nem kapja meg a támogatást az elképzeléseihez, akkor halálra vagyunk ítélve" – mondta.

Molnár Dezső kiemelte: mérföldkőhöz érkezett a magyar evezés, hiszen korábban nem volt példa arra, hogy ennyi versenyző vállalta volna a szakmai programmal járó feladatokat, de arra sem, hogy a szövetség ehhez anyagi támogatást biztosítson. Hozzátette: mostantól napi szinten látja majd az elvégzett edzésmunkát, és hetente kommunikál a versenyzőkkel, edzőkkel. „Nem azért fektetünk ennyi energiát és pénzt ebbe a programba, hogy ott ragadjunk, ahol most vagyunk, hanem azért, hogy előre tudjunk lépni, és az őszi világbajnokságig minden kiválasztott képes legyen magasabb szintre lépni" – közölte.

A program alappillérei, hogy a versenyzők lényegesen többet készülnek majd együtt, mind eddig – a szakember számítása szerint a korábban megszokott 30-40 nap helyett egy idényben 186 napot töltenek közös munkával –, és edzőikkel egyeztetve a terhelést, illetve a regenerációra szánt időt is egyformán kapják meg. Hozzátette: utóbbi esetében persze egyéni sajátosságokat is figyelembe vesznek, a napi munka kiértékelésének függvényében.

A kiválasztottak között szerepel Simon Béla világ- és Európa-bajnok is. A szolnokiak 33 éves evezőse – aki fő számában, kormányos nélküli kettesben Juhász Adriánnal versenyez – negyedik olimpiai ciklusát kezdte meg. A korábbi három alkalommal 2012-ben és 2016-ban kvalifikált az ötkarikás játékokra, Tokióról viszont lemaradt. Simon elmondta: sportági örökszabály, hogy egy ilyen ciklusban körülbelül két másodpercet gyorsul a mezőny, így nekik is ezzel kell tervezniük, ha sikeresek akarnak lenni. „Az elmúlt évek nem úgy alakultak az eredményeink tekintetében, ahogy szerettük volna. Így rutinos egységként számunkra a jövő talán legfontosabb kihívása az lesz, hogy fejben tudjuk rendbe tenni magunkat, és elhiggyük, képesek vagyunk újra világszinten versenyezni. Nyilván kell hozzá a fizikai munka is, de a méréseink egyértelműen azt mutatják, hogy amikor a topon jártunk, fizikailag akkor sem voltunk jobbak" – mondta.

A tokiói olimpián magyar részről egyedül Pétervári-Molnár Bendegúz szerepelt, aki egypárban a tizedik helyen végzett.

(MTI; fotó: MTI/Kovács Tamás)