Krakkó már készül az Európa Játékokra

Krakkó már készül az Európa Játékokra

2019. 10. 11.
Megosztás


Krakkó városa és Malopolska régiója egy szándéknyilatkozat aláírásával hivatalossá tette együttműködését a 2023-as Európa Játékokra. A megállapodás a térség és a központ közös felelősségvállalását emeli ki.

A szerződést Jacek Majchrowski, Krakkó polgármestere, Witold Kozlowski, Malopolska régió elnökhelyettese, Tomasz Urynowicz lengyel miniszterelnök-helyettes, Andrzej Kraśnicki, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint az AGH University of Science and Technology, a Krakkói Testnevelési Egyetem és a Jagelló Egyetem rektorai írták alá.

A ceremónia az első hivatalos lépés volt a 2023-as európai multisport-esemény rendezése felé azóta, hogy a térség a kontinens 50 nemzeti olimpiai bizottságának áldásával a játékok házigazdája lett. A döntésre még június 22-én, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) rendkívüli közgyűlésén került sor Minszkben, a II. Európa Játékok alatt.

„Krakkónak megvannak a forrásai és a háttere, hogy egy ilyen nagyszabású eseményt rendezzen" – mondta Krakkó polgármestere, Jacek Majchrowski. „Egy olyan hatalmas esemény, mint az Európa Játékok, kiváló alkalom régiónk reklámozására, valamint mindenekelőtt sportlétesítményeink és közlekedésünk fejlesztésére, illetve a város urbanizációjának javítására".

A krakkói felsőoktatási intézmények garanciát vállaltak arra, hogy teljes meglévő infrastruktúrájukat hozzáférhetővé teszik majd a játékokra. Malopolska, vagy más néven a Kis-lengyelországi Vajdaság számára szintén nagy potenciállal kecsegtet a rendezés.

„Szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből" – jegyezte meg Witold Kozlowski, „Minket választottak a játékok házigazdájának – ez egyfelől büszkeségre ad okot, ugyanakkor kötelességekkel is jár. Számítunk a lengyel kormány támogatására, valamint a krakkói egyetemek rektoraival való együttműködésünkre is, hogy remek alapokon kezdhessük meg a szervezést egy olyan eseményre, melyet a legmagasabb európai szinten bonyolíthatunk le."

(eurolympic.org)