Krakkóban ülésezett az Európa Játékok Koordinációs Bizottsága

Krakkóban ülésezett az Európa Játékok Koordinációs Bizottsága

2022. 10. 18.
Megosztás


Kétnapos fórumon találkoztak október közepén a jövő évi lengyelországi, III. Európa Játékok Koordinációs Bizottságának tagjai. A krakkói eseményen az érintettek tájékoztatást kaptak az előkészületekről, aktualitásokról. Kiderült az is, hogy további két sportággal bővül a program.

A kontinentális multisporteseményt 2023. június 21. és július 2. között rendezik Krakkóban és annak környékén, Małopolska régióban, összesen 9 településen.

A szervezők beszámoltak az előkészületekről, a résztvevők bejárták a helyszíneket, többek közt a megnyitó, valamint a hetes rögbi, a triatlon és az asztalitenisz-versenyek színhelyét. A vendéglátók 15 terület aktualitásait ismertették (pl. közvetítések, média, mareketing, sportszakma, logisztika, egészségügy). Elmondták, hogy ugyan kevés idő áll rendelkezésre, ennek ellenére a szervezéssel, előkészületekkel jól állnak. Bejelentették, hogy a program a szinkronúszás és a műugrás küzdelmeivel is kiegészül, így 27 sportág szerepel majd a műsorban. Az eseményre 7 ezer sportolót várnak, a versenyek során összesen 102 kvótát osztanak ki közvetlenül a párizsi olimpiára. Több sportág (szakág) egyben Európa-bajnokság is: atlétika (csapat), tollaslabda, kajak-kenu (sprint és szlalom), kerékpár (bmx freestyle, mountain-bike), vívás, judo (csapat), öttusa és teqball.

A párizsi kvalifikációba beleszámít, vagy közvetlen kvótát ad 17 sportág/szakág: íjászat, atlétika, tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, break tánc, kajak szlalom, bmx freestyle, mountain bike, vívás, judo, öttusa, hetes rögbi, sportlövészet, asztalitenisz, taekwondo és triatlon. A programban szerepel 7 nem olimpiai sportág is.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke, Spyros Capralos köszöntőjében kiemelte, az Európa Játékok erejét mutatja, hogy 2027-re és ’31-re is van már érdeklődés, házigazdának. Az elnök kitért a háborúra, az energiaválság és infláció okozta nehézségekre, valamint a fenntarthatóságra is. A görög sportdiplomata köszönetet mondott a szervezőknek és a lengyel vendéglátóknak egyaránt. Elmondta, hogy a 2023-as lesz az első Európa Játékok, ahol kiemelt jelentősége lesz a nemek arányának, azaz egyenlő lesz a nő- és férfiversenyzők száma.

A lengyelországi Európa Játékok Koordinációs Bizottságának magyar tagja Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A magyar csapat várható látszáma akár a 160-170 főt is túlszárnyalhatja.

(MOB; fotó: EOC)