Krizsan xenia podcast

Krizsán Xénia: Célom, hogy az olimpián a legjobb hat között szerepeljek

2023. 09. 27.
Megosztás

Krizsán Xénia ötpróbában fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnoki ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok atléta. A 2023-as budapesti világbajnokságon hétpróbában 4. helyezett lett. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Team Hungary hetente jelentkező podcastjának második felvonásában az olimpikont a budapesti vébéről, gyermekkoráról, családról és természetesen az olimpiai célokról Szabó Szilárd kérdezi. A MOBCast az Allianz támogatásával jött létre.

Jól érzem, hogy ez a budapesti vb-negyedik hely volt eddigi legnagyobb eredményed?

Igen, ez a negyedik hely a világbajnokságon talán a legnagyobb sikerem. Én sem képzeltem, hogy így alakul. Rettentően boldog vagyok ezzel az eredménnyel. Úgy érzem, ez most többet ér, mint a fedett pályás dobogóm ötpróbában. Nagyon közel volt az érem, de nem szabad azon gondolkodni, ’mi lett volna, ha…’. Ez így alakult. Nagyon sokat betegeskedtem, hogy az immunrendszeremmel legyen gond, ilyen korábban még nem fordult elő, furcsa volt, hogy ez történt. Sikerült belőle kilábalnom, de éreztem, még nem voltam ’százas’. A vébére azért sikerült összeszednem magam. Igyekeztem nagyon pozitívan hozzáállni: kint lesz a családom, és mégis csak: itt lesz Magyarországon a vébé, nem teljesíthetek rosszul.

Az önbizalom honnan jön?

Az edzésekről. Tudom, ha ott jól teljesítek, akkor versenyen még rá is tudok pakolni. Éreztem, hogy egyre jobb eredményeket érek el, ezáltal nőtt az önbizalmam.

Mindkét szülőd atlétizált. Egyenes út vezetett számodra is az atlétikapályára?

Igen. Csomádról jövök, kicsi iskolába jártam, sok lehetőségünk nem volt, az atlétika a szülői minta mellett ebből is adódott. Akkor nem volt még internet, okostelefon. Rengeteget mozogtam, fára másztam, kint játszottam a kertben, ez is mind jó alapot adott a sporthoz.

Veresegyházára, Gödöllőre jártál futóversenyekre – így kezdődött. Hamar megszeretted a dobást, ugrást. Adódott, hogy többpróbázó legyél. Van kedvenced? Van, ami ösztönből közelebb van hozzád, mint a többi?

Az a jó a többpróbában, hogy nem unalmas. Nálunk egyik nap gát és magas, mások nap távol és gerely, aztán rövid futás, hosszú futás, ezek mellé erősítés, na meg a súlylökés, ahol általában a legkevesebb pontot kapjuk, részben a testalkatunkból, fizikai adottságunkból adódóan. Voltam távolugrásban és gátfutásban is országos bajnok, de ma már egyre nehezebb dolgom van. Nagyon összetett a versenyszámom, de ennek is megvan a maga szépsége.

Készpénznek vehetjük, hogy ott leszel Párizsban?

Fél lábbal már kint vagyok, nem kell már sok, hogy ott lehessek az olimpián. Az a legfontosabb, hogy az ember egészségesen tudjon készülni, ne legyenek megtörések, a folyamat egyenes út legyen az olimpiáig. Tokióban nézők előtt versenyeztünk, furcsa is volt most Budapesten ez a hatalmas embertömeg, nagyon remélem, hogy ez Franciaországban is így lesz, ez jó érzés egy sportolónak. A vb-n nem feszültem be, nem görcsöltem rá, pozitívan tudtam a kisebb sikertelenség után is továbbmenni. Erre fogok visszaemlékezni és erőt meríteni a jövőben.

Mi lehet a célod az olimpián?

Az a célom, hogy a legjobb hat között szerepeljek Párizsban.

A teljes beszélgetés az alábbi MOBcastban megtekinthető.