Parizs applikacio

Külön applikáció segíti a közlekedést a párizsi olimpián

2024. 04. 23.
Megosztás

Az Île-de-France Mobilités által kifejlesztett Public Transport Paris 2024 applikáció segíti az olimpiai résztvevőket és szurkolókat abban, hogy a lehető legoptimálisabb útvonalon jussanak el a sportesemények helyszínére.

A Public Transport Paris 2024 applikációt (ami már letölthető az Apple és Google webáruházban) abból a célból fejlesztették, hogy az olimpia 10 millió nézőjének segítsen eligazodni az Ile-de-France régió tömegközlekedésének rejtelmeiben.

A Public Transport Paris 2024 applikáció minden felhasználó számára a lehető legjobb útvonalat kínálja az olimpiai helyszínekhez, többek között a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságának vagy a várakozási idő hosszának figyelembevételével.

„Ez lesz az egyetlen alkalmazás, amely tartalmazza a 2024-es párizsi játékokhoz kapcsolódó összes helyszínt és látnivalót” – szögezte le Île-de-France Mobilités (IDFM), az olimpiai játékok közlekedési terveiért felelős szervezet közleménye.

Telepítéskor elmenthetőek a kedvenc olimpiai és paralimpiai helyszínek, sportesemények: „A sporteseményt megelőző napon a felhasználó értesítést kap, hogy előre meg tudja tervezni az utazását, majd a „nagy napon” friss információt az útvonalán bekövetkező fennakadásokról és egy abból következő esetleges módosított utazási tervről” – áll az IDFM közleményében. Az applikáció tartalmazza a gyalogos és kerékpáros útvonal lehetőségeket is.

Az alkalmazás nem feltétlenül a legrövidebb vagy a legközismertebb útvonalra irányítja a felhasználókat, hiszen az algoritmus célja, hogy segítse elkerülni a zsúfoltságot, illetve bizonyos útvonalakon a torlódások kialakulását.

A Párizs északi részén található olimpiai helyszínekre való eljutáshoz például korlátozzák a 13-as vonal használatát azáltal, hogy bizonyos felhasználókat a 14-es vonalra, az RER D-re vagy a 12-es vonalra küld az applikáció. Ez bizonyos esetekben azt is jelentheti, hogy a felhasználónak fél óránál többet kell sétálni, de természetesen a program a választás lehetőségét is felajánlja.

A Public Transport Paris 2024 hat nyelven (francia, angol, spanyol, olasz, portugál, német) elérhető, és további funkciókkal is rendelkezik. Lehetővé teszi például a metró, RER vagy Transilien térképek megtekintését, információk megszerzését a különböző közlekedési módok elérhetőségéről (állomás személyzete, liftek, hangos információk stb.), vagy akár a „kerekesszékes utazó” opció kiválasztásával csak a megfelelő utakat jeleníti meg.

A XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok kapcsán már elérhető a digitális jegyek kezeléséhez szükséges ticketing applikációja, illetve a Paris 2024 – Olympics applikáció is.

(Fotó: Építkezés a párizsi Trocadérón, a 2024-es párizsi nyári olimpia versenyeinek egyik színhelyén, a háttérben az Eiffel-torony 2024. április 11-én. Itt rendezik meg az országúti kerékpárosok egyéni időfutamait és a gyaloglók 20 kilométeres versenyeit. MTI/AP/Aurelien Morissard)