Kultúrák találkozása a bajnokok közgyűlésén

Kultúrák találkozása a bajnokok közgyűlésén

2022. 06. 01.
Megosztás


A városligeti Magyar Zene Házában tartotta éves közgyűlését május utolsó napján a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. A résztvevők a fórum előtt vezetett „túrán” vehettek részt a városligeti intézményben, ahol így a sport a zenei kultúrával találkozhatott.

A jelenlévők az esemény elején videóval emlékeztek meg az elmúlt egy esztendőben elhunyt bajnokokról: Csollány Szilveszterről, Marosi Pauláról és Korondi Margitról. Szintén videóval ünnepelték a tokiói olimpián aranyérmet nyerő új bajnokokat: Bodonyi Dórát, Lőrincz Tamást, Kárász Annát, Kopasz Bálintot, Milák Kristófot és Tótka Sándort. Zenés, képes összeállítás köszöntötte a kerek születésnapjukat ünneplőket is: Sárosi Lászlót, Németh Miklóst, Horváth Gábort, Szalay Miklóst, Lőrincz Tamást, Kozák Danutát, Rózsa Norbertet, Hammerl Lászlót, Czigány Kingát, Pars Krisztiánt, Horváth Zoltánt, Kiss Balázst, Benedek Gábort, Varga Dénest, Magay Dánielt, Bodnár Andrást, Ábrahám Attilát, Vörös Zsuzsannát, Rejtő Ildikót, Schmitt Pált, Varga Zsoltot, Növényi Norbertet, Kovács Antalt és Szabó Bencét.

Az elnöki beszámolót – a MOB-főtitkári feladatokat is ellátó Fábián László távolmaradása miatt – Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a klub elnökségének tagja ismertette, aki a 2021. június 28-a óta eltelt időszak vonatkozásairól beszélt. A MOB marketingfeladatait is ellátó bajnok kitért a Honvéd- és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal való együttműködésre, a közös születésnapi és karácsonyi ünnepségekre, a tapolcai és gyulai pihenési lehetőségekre, a szervezett színházlátogatásokra, a nemzetközi sporteseményeken való részvételekre, valamint a Radák Zsolt által vezetett tudományos kutatásban való részvételre. Szabó Gabriella a jövőt illető tervekről is tájékoztatott: beszélt a Magyar Olimpiai Akadémiával és a Sportiskolák Országos Szövetségével tervezett partnerségről, edzőtábori látogatásokról, a készülő Bajnokok Arcképcsarnokáról és a '72-es jubileumi, müncheni olimpiai emléktúráról. Fábián László és a bajnoktársak nevében köszönetet mondott Dobor Dezsőnek, aki az elmúlt esztendőkben titkárként sokat tett a klub rendezvényeinek sikeréért.

A közgyűlés elfogadta a klub egyszerűsített beszámolójának mérlegét és eredménylevezetését, a 2021-es pénzügyi beszámolót és a 2022-es költségvetést. A napirendi pontokat Bíró Lajos könyvelő ismertette. Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök a szervezet anyagi támogatásáról biztosította a bajnokokat, akiket arra ösztönöz, hogy kapacsolatrendszerükön keresztül újabb támogatókat keressenek a klub további működésének nagyobb mértékű támogatására.

A Magyar Zene Háza hármas osztatú, mind az épületet, mind az intézményi felépítést tekintve – írják honlapjukon. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállítótér kap helyet több mint 2000 négyzetméteren. A park szintjén kialakított két belső terem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz és az oktatáshoz kínál könyvtárat és klubot elsősorban a populáris zene világából, illetve a zenepedagógiai termekben foglalkozásokkal viszi közelebb a fiatalokat a zenéhez.

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökei: Lemhényi Dezső vízilabdázó (1993-2003), Dömötör Zoltán vízilabdázó (2004-2012), dr. Nébald György vívó (2012-2021), Fábián László öttusázó (2021-). A megalakulásban, az alapszabály megszerkesztésében jelentős érdemei voltak dr. Móna István öttusázónak is; 1993-ban Schmitt Pált és Kárpáti Rudolfot tiszteletbeli elnöknek választották.

Az elnökség tagjai 2021-től: Fábián László (öttusázó), dr. Bodnár András (vízilabdázó), Kőbán Rita (kajakozó), dr. Steinmetz Barnabás (vízilabdázó), Fodor Rajmund (vízilabdázó), Szabó Gabriella (kajakozó), Szabó József (úszó) és Szász-Kovács Emese (vívó).

(MOB/VF; fotó: MOB/Szalmás Péter)