Z6 A4089 Freschli József

Kvótaszerzés is cél a hazai rendezésű rg-Eb-n

2024. 05. 21.
Megosztás

Pigniczki Fanni olimpikon, világbajnoki bronzérmes ritmikus gimnasztikázó négy hibátlan gyakorlatot vár magától a szerdán kezdődő budapesti Európa-bajnokságon. A kéziszercsapatunk hétvégén az olimpiai kvótáért küzd a szőnyegen.

„Nagyon jó érzés visszatérni ebbe a nagy csarnokba, nagyon sok pozitív emlék fűz hozzá. Most is teljesen otthon érzem magam, hiszen igazándiból csak a színek változtak” – nyilatkozta a keddi sajtótájékoztatón az olimpiai kvótás sportoló, aki arra utalt, hogy a 2017-es kontinensviadalon is szerepelt a Papp László Budapest Sportarénában. „Minden nagyon otthonos, nagyon komfortos, ez nagy segítség lesz számomra a következő napokban” – tette hozzá. Hangsúlyozta, négy hibátlan gyakorlatot vár magától, csak erre kell összpontosítania, a többi nem az ő feladata, vagyis számszerű elvárásokat nem fogalmazott meg. Mint mondta, a labda- és a szalaggyakorlata jól sikerült a pódiumedzésen, utána viszont némileg elfáradt, ezért a buzogánnyal és a szalaggal kevésbé elégedett, de emiatt nem aggódik, mert a versenyen nem ilyen gyorsan jönnek egymás után a gyakorlatok. Az MTK sportolója elárulta, az edzéseken sokszor volt versenydresszben, de a pódiumedzésen nem azokat viselte, mert „macerás” lenne a gyakorlatok között átöltözni.

Z6 A3442 Freschli József
Freschli József

A magyar együttes kéziszercsapatnak még van esélye az olimpiai kvóta megszerzésére. Mészáros Mandula Virág ennek kapcsán megjegyezte, nagyon jó és felszabadult a hangulat, megpróbálnak nem foglalkozni a tét nagyságával, inkább csak arra koncentrálni, hogy két jó gyakorlatot csináljanak, a tőlük telhető legjobbat nyújtsák, és ha ez sikerül, akkor bármi lehet az eredmény.

Z6 A3955 Freschli József
Freschli József

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke azt mondta, eddig mindenki „el van ájulva” az Európa-bajnokság rendezésének színvonalától, a versenycsarnokot fantasztikusnak tartják, az egész szervezés zökkenőmentesen zajlik. A kontinensviadalon versenybíróként tevékenykedő szakember elárulta, rossz érzés egy tanítványát, aki hibázik a szőnyegen, megbüntetni alacsonyabb pontszámmal, „úgyhogy kívánom a lányoknak, hogy ne hozzanak engem ilyen helyzetbe, és gyönyörű gyakorlatokat mutassanak be, hogy a lehető legjobb értékelést tudjuk adni”.

Z6 A3969 Freschli József
Freschli József

Kovács Andrea versenyigazgató hangsúlyozta, ez az utolsó kvótaszerző verseny a nyári, párizsi olimpia előtt, egyéniben és a kéziszercsapatok között is egy-egy indulási jog talál majd gazdára. Hozzátette, az olasz válogatott igen erős, ahogyan a németek, a bolgárok, az izraeliek és az ukránok is. Az orosz és a fehérorosz csapat ezúttal sem indulhat. Európa legjobbjai közül szőnyegre lép a hatszoros világbajnok német Darja Varfolomeev, a két évvel ezelőtt egyéni összetettben Európa-bajnok izraeli Daria Atamanov, a tavalyi kontinensviadalon karikával aranyérmes ukrán Viktorija Onoprijenko, illetve az ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok olasz Sofia Raffaeli is. Hangsúlyozta, a kéziszercsapatok versenyében a kvóta megszerzéséért a magyarok legnagyobb riválisai az azeriek, a lengyelek, a görögök és a németek lesznek.

Z6 A4032 Freschli József
Freschli József

A 40. Európa-bajnokságot május 22. és 26. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) szervezésében.

Részletes program és további információk az Európa-bajnokságról az rg2024.eu–n.