Lábtoll-labda: Hét arany az Európa-bajnokságon

Lábtoll-labda: Hét arany az Európa-bajnokságon

2012. 08. 27.
Megosztás

A szlovákiai Királyhelmecen rendezték az 5. Lábtoll-labda Európa-bajnokságot.

A hétversenyszámos tornán Magyarországot hét újszászi és egy cserszegtomaji versenyző képviselte. A magyar válogatott a hagyományoknak megfelelően jól szerepelt, mind a hét versenyszámot megnyerve hódította el a rendezésben és a játékban egyaránt kiválót nyújtó Szlovákia és Németország előtt a Nemzetek Nagydíját.

A férfi hármas döntőjében a Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor trió fölényesen verte a németek hármasát. (21-12, 21-10) és a Herczeg Gábor, Tóth Gábor páros sem kegyelmezett a Sven Walter, David Zentarra német duónak. (21-13, 21-10). Férfi egyéniben a címvédő Tóth Gábor a német bajnok, David Zentarrával döntőzött. Tóth Gábor két szoros játszmában 23-21, 21-19-re nyert és szerezte meg kilencedik Európa-bajnoki címét.

A női hármas elődöntőjéből Németország ellenében csak három játszmában jutott tovább az Ágoston Rebeka, Ézsiás Kitti, Joó Anett, Makai Gréta összeállítású csapat. (21-18, 19-21, 21-12). A Szlovákia elleni döntő már könnyebb volt. (21-15, 21-16). Női párosban Ézsiás Kitti és Makai Gréta szállította az újabb aranyérmet. Bagos Viktória, Muszka Beatrica (Szlovákia) ellen nyertek 21-17, 21-18-ra. Női egyéniben megvédte Európa-bajnoki címét a cserszegtomaji Mile Alexandra. Az elődöntőben mindenkire ráijesztett, mert a vietnami származású francia Trang Nguyen 13-5-re vezetett ellene. Szandi azonban összeszedte magát 15-13-ra fordított, majd 21-18-ra nyert. A második játszma (21-15) és a Bagos Viktória elleni finálé (21-10, 21-8) már nem okozott számára különösebb gondot. Legnehezebben a vegyes páros aranyérme született meg. Herczeg Gábor és Ézsiás Kitti a hazaiak kedvenceivel: Sebastian Költővel és Bagos Viktóriával mérkőzött, akiket szurkolóik dudákkal, dobokkal, kereplőkkel biztattak. A biztatásnak meg is lett az eredménye, mert a szoros első játszma után 21-19-el egyenlítettek. A harmadik szettben Herczegék nagyobb sebességre kapcsoltak és 21-12-vel megszerezték a magyar válogatott hetedik aranyérmét.

Az Eb ideje alatt ülésezett az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) közgyűlése. A közgyűlés további négy évre meghosszabbította Peter von Rüden elnök és Fehér János alelnök mandátumát, valamint döntött a következő Eb helyszínéről és időpontjáról. A 6. Lábtoll-labda Eb-t 2014 augusztusában Lengyelország rendezi Pustków-Osiedle-ben.

(Forrás: Fehér János)