Lantos Ádám és a Szabó, Fazekas-Zur páros utazhat a vb-re

Lantos Ádám és a Szabó, Fazekas-Zur páros utazhat a vb-re

2013. 07. 22.
Megosztás

Vasárnap két szétlövéssel folytatódott a világbajnoki válogató Szegeden, a C-1 200 méter különcsatáját Lantos Ádám, míg a női K-2 1000 méter ütközetét a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kettős nyerte meg.

Szeles idő köszöntötte a vasárnapi szétlövés részvevőit a Maty-éren, először a győriek két kiváló kenusa Lantos Ádám és Nagy Péter csapott össze a C-1 200 méter vb-indulásának jogáért. A rajtot a májusi első válogatón diadalmaskodó Lantos Ádám kapta el jobban, aki majd egy orrhosszal győzte le Nagy Pétert. Utóbbi C-1 500 méteren képviseli majd színeinket a duisburgi világbajnokságon.

A hölgyeknél szombat este az asztalok mellett eldőlt, hogy a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős állhat majd rajthoz K-2 500 méteren, míg a második válogatót nyerő Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kettős a négyesben kap helyet.

Ettől függetlenül, utóbbiakra várt egy szétlövés Kárász Annával és Vad Ninettával meccselték le a K-2 1000 méter indulási jogát.
„Bár a fiatalok a táv elején elmentek, Szabó Gabrielláék ötszáz méter után fordítani tudtak és megszerezték a győzelmet” – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány, aki kedden terjeszti a szakmai bizottság elé a javasolt csapatnévsort az augusztus végi duisburgi világbajnokságra.

Fazekas-Zur Krisztina visszatér a válogatottba, a Graboplast-Győr újra kiemelkedett a klubok közül

Az egyesületek közül a második válogatón is a Graboplast-Győr versenyzői szerezték meg a legtöbb győzelmet a Szegedi Olimpiai Központban.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége hivatalosan kedden dönt az augusztus 28-án kezdődő duisburgi világbajnokságra utazó csapatról, de már most látszik, hogy összesen legalább egy tucat egységben lesz érdekelt a klub 10 sportolója, és az olimpiai számok közül minden bizonnyal ötben indulnak a Graboplast-Győr kiválóságai.

Fazekas-Zur Krisztina minden számában eredményesebb volt, mint tavasszal, 500 egyesben egyedül a táv olimpiai bajnoka, Kozák Danuta (UTE) végzett előtte.

200 egyesben Douchev-Janics Natasa nem adott esélyt a riválisoknak a Maty-éren, ezzel az Eb után a vb-n is ő képviselheti a magyar színeket.
Kovács Katalinnal (Honvéd) párosban 500 méteren ugyan szoros csatában kikapott a Szabó Gabriella (Honvéd), Fazekas-Zur Krisztina párostól, de a szétlövés Storcz Botond szövetségi kapitány döntése alapján elmaradt: az elmúlt évtized sikerduója szerepelhet párosban a vb-n, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina pedig a négyesben kap helyet Kozák Danuta és Vad Ninetta (KSI) mellett.

Douchev-Janics Natasa és Kovács Katalin 200 párosban – ahogy mindig – most is győzni tudott, ezúttal Fazekas-Zur Krisztiánék előtt, az viszont a vb szoros időrendje miatt még nem dőlt el, hogy kik csatázhatnak ebben a számban Duisburgban. A Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kettős 1000 méteren nyert, majd szétlövésben kiharcolta helyét a vb-n a Vad Ninetta, Kárász Anna (Szeged) duóval szemben.

5000 méteren az Európa-bajnok Csay Renáta nyerte a válogatót, így nem lehet kérdés a helye az utazó csapatban.

A férfi kajak négyesek versenyében 1000 méteren ismét a Kammerer Zoltán vezette kvartett nyert, ezúttal magabiztosabban, mint tavasszal, így a magyar csapat egyik legrutinosabb tagja a Vasas triójával, Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással és a Pauman Dániellel készülhet az év fő megmérettetésére.
Férfi kenu egyesben 200 méteren a válogatón Nagy Péter ugyan visszavágott az Eb-re kijutott Lantos Ádámnak, a vasárnap délelőtti szétlövést viszont Lantos Ádám nyerte a klub két sprintere közül. Ők ketten egyébként nemcsak egymás ellen, hanem együtt is versenyeztek, és ismét megnyerték a 200 párosok csatáját. Nagy Péter 500 egyesben győzött újra májusi sikere után.

A női kenusok mezőnyében is a Graboplast-Győr sportolói domináltak, 200 egyesben Lakatos Zsanett nyert Balla Virág és Takács Kincső előtt, 500 párosban pedig a Lakatos Zsanett, Takács Kincső egység győzött nagyon magabiztosan.

A vb-csapat tagja lesz még minden bizonnyal Varga Dávid a kenu négyes tagjaként és a kajak váltóban Hérics Dávid.

„Nagy öröm, hogy a klub versenyzői folytatták idei remek szereplésüket, Kriszta pedig remek teljesítménye után visszatérhet a válogatottba” – mondta Kadler Gusztáv szakosztályvezető, aki kiemelte, hogy ezúttal is minden szakágban érdekelt lesz a Graboplast-Győr.

„Biztos vagyok benne, hogy Duisburgból is győzelmekkel, illetve további érmekkel utazunk haza, és az egyesület minden indulója a maximumot nyújtja majd az év fő versenyén” – tette hozzá.

A válogató egyik legsikeresebb versenyzője ezúttal Fazekas-Zur Krisztina volt, aki fárasztó programot teljesített, és minden számban javított májusi helyezésén.

„Húsz évben egyszer alakulnak olyan rosszul a dolgok, mint tavasszal, így nem volt nehéz jobb eredményeket elérni. Bíztam a felkészülésben, Ramiban, és örülök annak, hogy Gabi is kiváló állapotban érkezett a válogatóra” – jegyezte meg.

A londoni aranynégyes tagja – Szabó Gabriellához hasonlóan – az olimpiai számok közül a kvartettben kapott helyet, pedig kíváncsi lett volna, hogy párosban a szétlövésben tudnak-e győzni.

„Azt hiszem, hogy a négyesben így is úgy is helyem lett volna az egyesben elért második hely után, így én inkább annak örültem volna, ha nem marad el a szétlövés. Annak a híve vagyok, hogy a vízen dőljenek el a dolgok” – tette hozzá a Graboplast-Győr kajakozója, aki ezt leszámítva elégedett volt, és nem titkolta, hogy a sikerek alaposan feltöltötték.

(Forrás: kajakkenusport.hu, Farkas Dávid)