Ligeti Dániel kvótát szerzett, és még első is lett

Ligeti Dániel kvótát szerzett, és még első is lett

2012. 04. 24.
Megosztás

Az olimpiai kvalifikációs verseny második napján a szabadfogás 120 kg, kötöttfogás 55-84 kg súlycsoportokban rendeztek küzdelmeket.

Ligeti Dániel a tőle megszokott módon, ellentmondást nem tűrő birkózással menetelt előre. Ukrán ellenféllel szemben harcolta ki a kvótát, a döntőre a török Akgül nem állt ki.

Ligeti a négy között ugyanolyan energikusan és ellentmondást nem tűrően birkózott, mint korábbi két meccsén, ennek köszönhetően ugyanúgy két menetben győzte le az ukrán Olekszandr Hocianivszkijt, mint előző két riválisát.

Az idén Eb-ezüstérmes magyar nem bízta a véletlenre a kvóta megváltását: az első menetben hátára döntötte ellenfelét, aki ugyan utána kiszabadult a szorításból, de a mögékerülésre csak egy pontot kapott (3-1). A második két percben is addig mozgatta riválisát Ligeti, mígnem ismét a hátán "landolt" az ukrán, aki ezt követően hiába küzdött nagy elánnal, a 22 éves magyar könnyedén bontotta a fogásait és szerelte a próbálkozásait.

Mivel a döntőben a török Taha Akgul nem állt ki ellene, Ligeti megnyerte a súlycsoportjának versenyét.

"A finálé volt a legkönnyebb - mondta nevetve a 22 éves magyar az MTI-nek. - Nagyon jó napom volt, végig kiválóan ment a birkózás, nem is volt igazán szorult helyzetem. Különösen örülök, hogy most sikerült megszereznem a kvótát, mert nem szeretek repülni, így örömmel kihagyom a jövő hétvégi, kínai kvalifikációs versenyt. Azért Londonba azt a kétórás utat majd kibírom a levegőben".

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes Ligeti az ötkarikás célkitűzésről nem akart beszélni, mert mint mondta, nem szeretne feleslegesen terhet tenni magára. Ezért nem úgy utazik majd ki, hogy az olimpiai bajnoki cím a cél, de gyorsan hozzátette, nem is úgy, hogy első meccsén kiessen.
"Még erősödnöm kell a súlycsoportba, mert amíg mások 15 kilókat fogyasztanak, addig én 113 kilóval mérlegeltem. Arra viszont figyelni kell, hogy a plusz súly majd ne menjen a gyorsaság rovására, ami most talán a legnagyobb erényem a mezőnyben" - mondta Ligeti.

"Nagy kő esett le a szívemről, hogy megvan az első kvóta, de ezért jöttünk. Dani teljesítménye önmagáért beszél, egyetlen pontot tudtak rajta csinálni, azt is a görög akkor, amikor már Dani 3-0-ra vezetett a menetben" - mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A szakvezető arról is beszélt, hogy Ligeti az olimpiai mezőnyben is jó pár riválist legyőzhet, vagy már meg is tette, de persze vannak még olyanok, akik ellen nem ő az esélyes. Elmondása szerint most azon lesznek, hogy a későbbiekben 116-117 kilóval tudjon versenyezni, de ugyanilyen gyors maradjon. Ennek elérése szerinte hosszú folyamat, azaz ez még nem Londonra vonatkozik.

A másik magyar elődöntős, a kötöttfogásúak 60 kilós kategóriájában szereplő Kozák István elszalasztotta lehetőségét, hogy ezen a viadalon megváltsa londoni repülőjegyét, mivel kikapott az azeri Kamran Mammadovtól, aki 2010-ben junior vb-t nyert, idén pedig újoncként ötödik volt az Eb-n.

Az álló harcban mindkét fél óvatos volt, ezért nem akadt értékelhető akció. Kékmezesként Kozák térdelt le elsőként: sokáig kiválóan védekezett, de az utolsó másodpercekben Mammedovnak sikerült kiemelnie és eldobnia őt (0-2). A folytatásban is eredménytelen maradt az "álló háború", ezúttal Kozák volt felül, de ő nem tudta kihasználni az előnyösebb helyzetet (0-1), így kikapott.

A nap korábbi két magyar-azeri csatája Bácsi Péter győzelmével és Lőrincz Tamás vereségével 1-1-re zárult az első fordulóban.

Ligeti sikere a sportágnak a negyedik, a szakágnak pedig az első ötkarikás indulási jog megszerzését jelentette, ugyanis a tavalyi, isztambuli világbajnokságon már londoni kvótát szerzett a kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120), továbbá a nőknél Sastin Marianna (63).

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök szereznek olimpiai részvételi jogot. Azoknak, akik vereséget szenvednek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.

"Át kell gondolni, hogy kik utazzanak a kínai versenyre. Wöller Gergő és Kiss Gergely lázas, nem biztos, hogy így van értelme nekik megpróbálni. Valószínűleg hétfőn az orvosokkal egyeztetve döntünk, ahogy a mostani versenyt sérülés miatt kihagyó Veréb István esetében is. Lehet, érdemesebb lenne teljesen felkészülten Helsinkiben megragadni az utolsó esélyt.
Ami biztos, Hatos Gábor utazik, az ő kvótaszerzése azért valószínű, mert lassan tényleg nincs bent olyan rivális a súlycsoportjában, akinél ne lenne jobb" - mondta a hátralévő két versenyről Gulyás.

"Megyünk tovább, tudtuk, hogy nem adják olcsón a kvótákat ezen a háromhetes versenysorozaton. Eleinte úgy terveztük, hogy Bácsi kihagyja a kínai állomást, mert neki sokat kell fogyasztania, de most elgondolkodtunk rajta, hogy mégis megpróbálkozunk vele. Erről ma, vagy holnap döntünk is” – mondta Struhács.

„Mindig valami apróságon csúszok el... Nem értem, miért van ez. Pedig most nem volt baj a fogyasztással, jó erőben és jó hangulatban voltam. Sajnos, amikor 3–0-ra vezettem, és eldobott a grúz, az nagyon megfogott” – mondta a 2008-ban Európa-bajnok Bácsi, akinek hét-nyolc kilót kell fogyasztania a 74 kilós súlycsoporthoz. Mint megemlítette, már szombaton is 80 kiló felett volt, egy nappal a mérlegelés után...

Vasárnap a szófiai ötkarikás selejtező zárónapján két kötöttfogású és a négy női súlycsoport küzdelmeit rendezik, melyekben Kiss Balázs (96), Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55) és Godó Kitti (72) lesz érdekelt magyar részről.

A magyar versenyzők eredményei

Selejtező

Szabadfogás

120 kg: Ligeti Dániel – Bartolomiej Bartnicki (lengyel) 2:0, 1:0

Kötöttfogás

66 kg: Vitalij Ragimov (azeri) – Lőrincz Tamás 1:0, 1:1+, 2:0
74 kg: Bácsi Péter – Rafig Huszejnov (azeri) 1+:1, 1:0

Nyolcaddöntő

Kf. 60 kg: Kozák István – Lévai Attila (szlovákiai) 1:0, 1:0
Kf. 74 kg: Zurabi Datunasvili (grúz) – Bácsi Péter 4:3, 1:0
Kf. 84 kg: Lőrincz Viktor – Thomas Suppiger (svájci) 1:0, 3:0

Negyeddöntő

Szf. 120 kg: Ligeti Dániel – Joannisz Arzumanidisz (görög) 3:0, 1:0
Kf. 60 kg: Kozák István – Alekszandr Mikaeljan (örmény) 1:0, 2:0
Kf. 84 kg: Theodorosz Tunuszidisz (görög) – Lőrincz Viktor 1:0, 1:0

Elődöntő

Kf. 60 kg: Kamran Mammadov (azeri) – Kozák István 1:0, 2:0
Szf. 120 kg: Ligeti Dániel – Olekszandr Hotszjanivszkij (ukrán) 3:1, 4:0

Vigaszág

Kf. 74 kg: Bácsi Péter – Tomas Sobecky (cseh) 3:2, 3:0

Bronzmérkőzés

Kf. 60 kg: Kozák István - Dmitrij Alenszki (fehérorosz) 1:0, 0:3, 1:0

Döntő

Szf. 120 kg: Ligeti Dániel - Taha Akgül (török) mérkőzés nélkül

A döntők szereplői (akik ezzel kvótát szereztek)

Szf. 120 kg: Taha Akgül (török), Ligeti Dániel
Kf. 55 kg: Hakan Nyblöm (dán), Alekszandar Kosztadinov (bolgár)
60 kg: Kamran Mammadov (azeri), Matti Kettunen (finn)
66 kg: Edgaras Venckaitis (litván), Steeve Guénot (francia)
74 kg: Mark Ö. Madsen (dán), Zurabi Datunasvili (grúz)
84 kg: Amer Hrustanovic (osztrák), Vaszil Racsiba (ukrán)
A kötöttfogás tíz kvótájából a legtöbbet, kettőt, a dánok nyertek, de jutott Ausztriába és Litvániába is.

(Forrás: mti, birkozó szövetség)