Londoni egyeztetés: ”A tollaslabda kezd feléledni!” (2011.04.07)

Londoni egyeztetés: ”A tollaslabda kezd feléledni!” (2011.04.07)

2012. 04. 05.
Megosztás

Szabó Bence, Medvegy Iván, dr.Horváth Zsolt, Korányi Zsolt, Bállega Tibor

A Magyar Olimpiai Bizottság konzultációt folytatott a Magyar Tollaslabda Szövetséggel. A megbeszélésen jelen volt Szabó Bence a MOB sportigazgatója, Medvegy Iván szakmai főmunkatárs valamint dr. Horváth Zsolt a Tollaslabda Szövetség elnöke, Korányi Zsolt szövetségi kapitány, Bálega Tibor főtitkár és dr. Téglásy György a válogatott kereteket ellátó szolgálat vezetője.

A Tollaslabda Szövetség szerint ez az év előrelépésnek számít a tavalyihoz képest a MOB megváltoztatott támogatása miatt, amely összeg 4 millióról 5 millióra nőtt és amely összeget szakmai célokra fordíthatnak.

”Valami elindult pozitív irányban. A tollaslabda kezd feléledni Magyarországon” – mondta Horváth Zsolt elnök, aki 2010 decembere óta irányítja a válogatott szakmai munkáját. Véleményét Szabó Bence MOB-sportigazgató is megerősítette, hiszen a sportág egyre népszerűbb már az iskolákban is, létezik egy világszínvonalú létesítmény Pécsett, de az igazán jó eredmények csak a jövőben várhatóak.

A világ legjobbjaitól – a dánoktól, az indonézektől, a kínaiaktól, a malájoktól – még van mit tanulni, nagy a differencia, de nem őket, hanem a középmezőnyt kell megcélozni – hangzott el a konzultáción. Ebbe az irányba halad a magyar tollaslabdázás. Tóth Henrik jelenleg a 135., míg a legjobb magyar hölgy, Varga Orsolya a 220. a világranglistán. Mindketten indultak Manchesterben az Európa-bajnokságon, míg Henrik a párizsi világbajnokságon is részt vett. A 24 éves Tóth Henrik indonéz edzővel készül, napi 8-10 órát gyakorol Pécsett. Szeretne bejutni a legjobb 75-80 közé a világranglistán, mert csak így tudna utazni Londonba, a 2012-es olimpiára. Az olimpiai kvalifikációs rendszer alapja egyébként a 2012. május 3-i világranglistán elfoglalt helyezés. Az egyéni számokban 38-38 férfi, illetve nő kvalifikálja magát úgy, hogy ha egy ország 3 játékosa van a lista 1-4. helyén, akkor mind a három részt vehet, míg a párosoknál 16 duó kvalifikálja magát szintén a világranglista alapján. Legutóbb 1996-ban szerepelt magyar tollaslabdázó az olimpián, Atlantában.

A magyar utánpótlás bázis erősnek tűnik, van 3-4 komoly tehetség, akiket majd a 2016-os riói olimpiára fognak felkészíteni. A legjobb junior játékosok egyébként az április közepén megrendezendő Európa-bajnokságra készülnek.

Kínában 120 millió igazolt tollaslabdázó van, míg Magyarországon több mint ezer, de valószínűleg felesleges ilyen jellegű összehasonlításokat végezni. Itthon nő a bázis, hiszen tavaly 27 általános iskolában vezették be a Tollaslabda Programot - szakmailag képzett testnevelő tanárokkal - amelynek keretén belül sok gyermek kapott kedvet a sportághoz. Idén kb. 80 iskola csatlakozik a programhoz.

Visszatérve a tollaslabda-fellegvárra, Pécsre: két évvel ezelőtt magántőkéből megépült Baranyában Magyarország első Tollaslabda Csarnoka, ahol 9 pálya áll rendelkezésre a nap minden szakában. Ideális, világszínvonalú létesítményről van szó.