Londoni egyeztetés, kerékpársport: Szerény remények… Elnökvárás (2011.03.31)

Londoni egyeztetés, kerékpársport: Szerény remények… Elnökvárás (2011.03.31)

2012. 04. 05.
Megosztás

Medvegy Iván, Molnár Zoltán, Törzsök Zsolt, Takács Gyula

Molnár Zoltán a MOB főtitkára, a londoni csapat vezetője a kerékpárosok képviseletében érkezett Törzsök Zsolt elnököt és Takács Gyula főtitkárt köszöntve kimentette a junior és kadett világbajnokságra utazott Szabó Bencét a MOB Sportigazgatóját.

Az egyeztető megbeszélés természetesen a kvalifikációk esélylatolgatásával kezdődött. A szövetség reményei szerint a rendkívül bonyolult, a nemzetek rangsorát is értékelő kvalifikációs rendszer alapján kedvező esetben 2 országúti és 1 pályakerékpáros képviselheti Londonba a magyar színeket.
A reményeket az országúton és a pályán egyaránt a legjobbak közé tartozó Lovassy Krisztián válthatja valóra. Méghozzá az Omnium számban, ahol Európából 8 versenyző indulhat és Lovassy Krisztián a jelenlegi világranglistán a kontinens versenyzői közül a 14. helyen áll.
A végső sorrendet és a részvételt az ősszel Dél-Amerikában kezdődő Világ Kupa sorozat tisztázhatja, a Japánban, Ausztráliában és Londonban rendezendő további három Világ Kupa futam után.
Az országútiak olasz klubcsapatokban próbálkoznak pontszerzéssel, majd elválik milyen sikerrel. Kusztor Péter Peking után ismét olimpiai résztvevő lehet.

A szövetség megújult elnökségének dicséretét jelenti, hogy az elődök által felhalmozott jelentős (közel húsz milliós) adósságot csaknem teljes egészében sikerült felszámolni. Így mondhatni, tiszta lappal vágnak az új idénynek. S amint Törzsök Zsolt kijelentette, a MOB útján kapott 18 milliós állami támogatás elegendő az idei feladatokra.

Komoly reményeket fűznek a nemzetközi szövetség elnökének közelgő látogatásához. Az ír Pat McQuaid, aki egyébként NOB tag, húsvét előtt tölt néhány napot hazánkban. Megtekinti a hazai pontszerző versenyt, és várhatóan NOB-beli kollégájával, Schmitt Pál köztársasági elnökkel is találkozik. A kerékpárosok joggal várják, hogy ez a világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendő sportág, amelynek képviselői között az olimpiai játékokon 14 bajnoki cím talál gazdára, idehaza is előtérbe kerül. Ezzel a régi álom megvalósulásához, a fedett fa borítású pálya létesítéséhez is közelebb kerülnek.

A dopping ellenes küzdelmet is folytatják. A kerékpársport, amint ezt számtalan külföldi példa, legutóbb Contador esete is bizonyítja, a dopping érzékeny sportágak közé tartozik. Az elmúlt évben egy magyar versenyző is fennakadt az ellenőrzés hálóján. A felvilágosító, nevelő munka fokozása mellett szigorítják az ellenőrzéseket. A válogatottak a közelmúltban szűrővizsgálaton jelentek meg, sőt kiterjesztett kardiológiai vizsgálaton is átestek.

A fiatalokra, az utánpótlásra gondolva, külföldi példák alapján szeretnének több, kisebb méretű beton körpályát kialakítani, ahol a gyerekek térítés nélkül, szakmai támogatással, tanácsadással tanulhatnának meg kerékpározni, ahogyan ez a kezdeményezés Hollandiában, vagy akár a szomszédos Ausztriában nagyon jól bevált.