Londoni egyeztetés, kézilabda: Két csapattal az olimpián (2011.03.30)

Londoni egyeztetés, kézilabda: Két csapattal az olimpián (2011.03.30)

2012. 04. 05.
Megosztás

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára nem csak a kézilabda sport három vezetőjének (Sinka László elnök, Juhász István szakmai igazgató és Nemcsik Balázs főtitkár) hanem valamennyi sportág számára jó hírrel szolgált.
Az állami támogatás ugyan – amint mondta - késik, de a szakmai feladatok végrehajtását ez sem akadályozhatja.
A MOB szükség esetén az eddigiekhez hasonlóan saját forrásából előleget folyósít. A főtitkár azt is elmondta, hogy a sportági szakszövetségekkel kötendő szerződéseket napokon belül aláírják, s utána a MOB Iroda megerősített munkatársi gárdája felkészült arra, hogy az átutalt támogatás 40 százalékát késedelem nélkül, a másik 40 százalékot szeptember végéig, a fennmaradó 20 százalékot pedig a szövetségek végső elszámolása után átutalja.

Hosszú az út

Szabó Bence sportigazgató vette át a szót. A férfi válogatott példás küzdeni akarását, vb sikerét dicsérte, és elismeréssel szólt a szövetség jól szervezett tevékenységéről.
A gondosan összeállított írásos tájékoztatóhoz Sinka László elnök, a MOB elnökségének tagja további szóbeli kiegészítést fűzött.
A cél változatlan. Szeretnének ismét olyan örömben részesülni, mint Athénban, amikor a női és a férfi válogatott egyaránt olimpiai résztvevő volt. Jelenleg a férfiak állnak jobban, a vb hetedik helyével már bejutottak a selejtezőbe.
Ellenfeleiket azonban csak a szerbiai Eb után ismerik meg.

A nőkre nehezebb küzdelem vár, hiszen a kiváló német csapattal kell megmérkőzniük, a selejtezőbe jutásért. Az első mérkőzésre Lipcsében, a másodikra június 11-én Győrben kerül sor. Ezt a párharcot sikerrel kell megvívni a folytatáshoz, hiszen a 12 csapatot felvonultató olimpiai tornáig nagyon hosszú út vezet. Ezekre az említett selejtező tornákat csak jövőre, a férfiaknál áprilisban, a nőknél májusban rendezik.

De még az sem lehetetlen, hogy a magyar válogatott megnyeri a szerbiai Eb-t, s akkor selejtező nélkül juthat ki Londonba. A jó szerepléshez az is hozzájárulhat, hogy a szerb szövetséggel kötött megállapodás alapján a Mocsai Lajos vezette válogatott mérkőzéseire a délvidék magyarlakta városaiban kerül sor.

A klubokkal való kapcsolat javuló irányzatot mutat.
A női válogatott számára például az elmúlt héten a bajnoki mérkőzések közben három napos közös edzésre nyílt lehetőség, a klubok teljes egyetértésével. Az Eb, vb feladatokra történő felkészülés során a legalább két hetes közös edzés biztosítása azonban sok gondot jelent. A klubcsapatok sikeres szereplése után ugyanis jelenleg már tíz magyar klubcsapat érdekelt a nemzetközi kupákban, s így nehéz az időpontok összeegyeztetése. Az viszont kedvező, hogy a nőknél a légiósok többsége hazatért, és a férfiak is haza készülődnek.

A válogatott csapatok helyzetével kapcsolatban Nagy László körüli kötélhúzás is terítékre került. A megállapítással, hogy ez senkinek még a játékosnak sem volt jó, lényegében mindenki egyetért. A tapasztalatokat a szövetség vezetése igyekezett levonni. Így tovább finomították a biztosítási rendszert, és a válogatott játékosokat adó klubokat, a nemzetközi szövetség bizonyos összegű kárpótlásban részesíti.

Heti 550-600 mérkőzés

A magyar kézilabda sport – amint Sinka László megfogalmazta,- nagyüzemmé fejlődött.
A szövetség 16 válogatott csapatot foglalkoztat, több mint ötszáz játékossal. A legfiatalabbak még szivacslabdával, 8 éves korban kezdik és a játékosok 21 éves korukig sokoldalú lehetőség között válogathatnak. A szövetség hetente 550-600 mérkőzést rendez, amihez jó szervezés mellett megfelelő forrásra is szükség van.

Az elmúlt évek kiegyenlített nyugodt gazdálkodása ez évben nehezedett.
A Telenor televíziós társaság ugyanis nem hosszabbította meg hat éves szerződését, és így a kieső 100 millió forint a szövetség költségvetés egyötödének kiesése bizony gondokat okoz. Pótlására az országot járva keresik az újabb támogatókat, ami manapság nem könnyű feladat.

A játék népszerűsége a televíziós közvetítéseknek köszönhetően változatlan. Az elmúlt esztendőben 230 mérkőzést közvetítettek a különböző adók, élő egyenes adásban. s lényegében a kézilabdasport minden fontos eseménye nagy mérkőzése képernyőre került.

A London felé vezető úton a női válogatottra vár komoly feladat.
Az események addig is futószalagon követik egymást.
A Veszprém a hét végén a Bajnokok Liga visszavágóján fogadja a Barcelona csapatát.
Győrben rendezik a Duna Takarék női Magyar Kupa négyes döntőjét.
Húsvét hetében pedig a női válogatott Hollandia és Brazília csapatát fogadja.