Londoni egyeztetések: A tornászok négy kvótát remélnek (2011.05.04)

Londoni egyeztetések: A tornászok négy kvótát remélnek (2011.05.04)

2012. 04. 05.
Megosztás

Medvegy Iván, Szabó Bence, Dr. Magyar Zoltán, Altorjai Sándor, Dr. Halasi Tamás

A Magyar Torna Szövetség képviselői dr. Magyar Zoltán, elnök, olimpiai bajnok vezetésével adtak számot a sportág helyzetéről egy évvel a londoni olimpia előtt. Az olimpiai bajnoktárs, a MOB szakmai igazgatója, Szabó Bence bevezetőjében kiemelte, hogy a torna egy alap sportág,.
Molnár Zoltán, a MOB főtitkára gratulált az elmúlt év eredményeihez, a világbajnoki cím, a férfi és női csapat olimpiai kvalifikációs siker, mind-mind azt mutatja, hogy az előző olimpiai ciklushoz képest előrébb lépett a sportág.

Altorjai Sándor főtitkár a fejlődési folyamat érdekében a központosítást látja megoldásnak. Nehézséget okoznak elsősorban, hogy a lányok hamar „kiöregendnek” a sportágból. Egy versenyző maximum négy évig lehet a csúcson, s a hölgyek többsége már 21 évesen befejezi az aktív versenyzést.

Az utánpótlás korosztály (14-18 éves) számára csak minden két évben rendeznek kontinens bajnokságot. Ez azért rossz, mert az eredményesség szempontjából így háttérbe szorul a torna más sportágakkal szemben, ahol évente világ – és Európa-bajnokságot is rendeznek a fiatalabb korosztályok részére.

Juhász Judit, Draskóczy Imre, Kovács István

Kovács István, a férfi válogatott edzője jelezte, hogy a sportszerek igen lelakottak, s ezek a szerek több sérülést is okoztak az elmúlt időben.

A sportegészségügy területén, hozzáértő orvos segíti Dr.Halasi Tamás személyében a válogatott keret munkáját. Az olimpiai keret gyúrója Laszák László is nagy szakértelemmel látja el munkáját, de csak fél állásban. A tornászok igényelnék a sportpszichológus állandó jelenlétét.

A keret elsődleges létesítménye a központi tornacsarnok. Mindennap itt folynak a központi edzések ezért elengedhetetlennek tartják a csarnok megfelelő tárgyi feltételeinek a javítását. Megoldásra vár a világítás és fűtés korszerűsítése, öltözők és a további helyiségek felújítása, kisegítő tornaszerek felszerelése. A tatai edzőtáborban lévő terem nem felel meg a modern követelményeknek, rossz állapotban vannak a versenyszerek, a szivacsgödör balesetveszélyes.

A MOB szakmai vezetői megígérték, hogy lobbitevékenységet folytatva próbálnak segíteni a felmerült problémákon.

A szertorna mellett egyre jobban fejlődik a gumiasztal sportág. Nagyon halvány esélye lehet egy férfi versenyzőnek a londoni kvóta megszerzésére, de a szakág vezetői leginkább a riói részvételben bíznak.

Összefoglalva a szövetség fő célja a sikeres olimpiai kvalifikáció.
Az olimpia felé vezető út első lépése az elmúlt év világbajnokságán megtörtént, hiszen mindkét nem válogatottja kiharcolta a kvalifikációs vb-n való részvétel jogát. Az idei világbajnokságon, Berki Krisztián megszerezheti az olimpia kvótát, továbbá egy női kvóta megszerzése is a cél, illetve a csapatversenyen a 16. hely megszerzése, mert ebben az esetben még egy kvótát szerezhetnének versenyzőink.

A torna szövetség 2024-ig kidolgozta a rövid-, közép-, és hosszú távú stratégiáját, amit átadtak a Magyar Olimpiai Bizottságnak.