Londoni egyeztetések, BMX: A 2012-es vb-n lehet esély a kvótaszerzésre (2011.04.14)

Londoni egyeztetések, BMX: A 2012-es vb-n lehet esély a kvótaszerzésre (2011.04.14)

2012. 04. 05.
Megosztás

A BMX Cross sportág közgyűlése a múlt év végén választott új elnököt, a lemondott Dietrich Tamás helyett Somogyi Miklós a kerékpár sportágban elismert országúti szakember vállalta el a szakág vezetését.

Szabó Bence, Somogyi Miklós, Borbély Ferenc

„Sportág vezetőként vettem részt a szingapúri első Nyári Ifjúsági Olimpián, ahol csapatversenyt rendeztek. A magyar csapat minden egyes tagja országúti, bmx és hegyikerékpár versenyszámokban is elindult. Ekkor kerültem közelebb a bmx szakághoz” - mondta az új elnök a szerdai egyeztető értekezleten.
„Az első hívó szóra elvállaltam az elnöki megbízatást. Elsősorban a sportág menedzselésében szeretnék részt vállalni, a szakmai, gyakorlati munkát Borbély Ferenc irányítja.”

A szövetségi kapitány az elmúlt évet értékelve megállapította, hogy míg a 2008-as olimpián mindkét nem képviselte magát egy-egy magyar indulóval, Londonban nehéz lesz majd kvalifikációt szerezni a magyar bmx szakágban.

A hölgyeknél például egyszerűen nincs, a férfiaknál is csak egyetlen elit kategóriában induló versenyző volt a nemzetközi mezőnyben 2010-ben, de Rozsenich Gábor az év elején megsérült, ezért csak a szezon közepétől tudott teljes mértékben versenyezni.
Az olimpiai keretet 2 felnőtt és 4 junior korú versenyző alkotja, de a 2012-es évben a fiatalabbak is „beleöregednek” a felnőtt korosztályba.

A londoni kvótákat két csatornán lehet megszerezni.
Az első lehetőség a kiemelt felnőtt és utánpótlás (Világ Kupa, Európa-kupa) világversenyeken való részvétel, ezeken lehet világranglista pontokat szerezni.

A kvalifikáció zárásakor a nemzetek rangsora adja meg, hogy mely nemzetek, hány versenyzőt indíthatnak az olimpián. A ranglistáról kicsi az esély, hogy magyar versenyző bekerüljön az olimpia mezőnyébe.

A másik lehetőség a 2012 májusában rendezendő világbajnokság. Itt egy előkelőbb helyezés olimpiai kvótát jelentene. Ezen a versenyen a már a ranglistáról olimpiai rajtjogot szerző nemzetek helyezései nem számítanak.
A szakvezetés ezen a verseny reméli a kvóta szerzést.

A sportágnak mindössze 72-73 igazolt felnőtt, és 41-42 junior korosztályos versenyzője van, nagyon fontos lenne a sportág népszerűsítése a fiatalok között az iskolákban. Alulról kell építkezni. A kezdeti befektetés a szülők számára nem olyan nagy megterhelés, hiszen hazai gyártmányú bmx kerékpárokhoz már 20 ezer forint körül hozzá lehet jutni.

A sok negatív tényező mellett azért vannak bíztató jelek is. Sikeres edzőtáborokon vannak túl a legjobbak, új felszereléseket is sikerült beszerezni, és az anyagi helyzet is megfelelő a nyugodt tervezésre.

A sportág létesítmény helyzetében is történt változás. Magyarországon öt BMX cross pálya épült, de ezek nem korszerűek, jelentős átalakítást igényelnének, hogy az olimpiai pályavezetésen gyakorolhassanak sportolóink.

A megbeszélésen jelen volt Dr. Téglásy György az olimpiai csapat orvosa , aki jelezte, hogy az olimpiai „A” keret tagjai számára kedvezményes vizsgálati lehetőségeket tudnak biztosítani.

A 2011-2012 év legfontosabb célkitűzése, hogy legyen magyar induló a londoni nyári játékokon. Ez csak úgy érhető el, ha versenyzőink minél több versenyen elindulnak, rutint szereznek, s megfelelő helyen végeznek a 2012-es világbajnokságon.