Londoni egyeztetések, íjászat: A reális cél a riói olimpiai kvóta (2011.05.19)

Londoni egyeztetések, íjászat: A reális cél a riói olimpiai kvóta (2011.05.19)

2012. 04. 05.
Megosztás

Egy ősi magyar sport az íjászat elnöke Vánky Sebastián és főtitkára Takács László jött el szerdán a MOB tanácstermébe beszámolni sportáguk helyzetéről és London előtti olimpiai reményeiről. Szabó Bence, sportigazgató és Medvegy Iván főmunkatárs a gondokról hallhatott legelőször.

A 150 klubot és az 1900 igazolt versenyzőt számláló sportág, helyzetét nagyban befolyásolja a hagyományőrző versenyek megrendezése. Ezek a versenyek nagyon sok profi íjászt vesznek el a sportágtól, hiszen míg a szövetség által rendezett viadalok versenyzési engedélyhez kötöttek, addig ezek az öröm íjászatot jelentő viadalok nem igényelnek semmi engedélyt, így anyagilag is jobban megéri ezen viadalokon való részvételt a kluboknak. Nem beszélve arról, hogy ezek a versenyek biztonságilag is igen veszélyesek.
Az íjvessző kilövése, ha célt téveszt, s embert talál, akár halálos is lehet.
A bekövetkezett tragédia, pedig fegyvertartási engedélyhez köti majd várhatóan a sportágat, s ez pénzzel jár, s sok a sportágat szerető fiatalt irányít, majd el a szervezett verseny sporttól várhatóan.
Ezt meg kell előzni, s ezeket a hagyományt őrző versenyeket is szigorú szabályok közé kellene terelni.

A sportág olimpiai helyzetéről szólva, az elnök elmondta, hogy egy magas képzettségű holland szakember Tom Bil vállalta a szövetségi kapitányi tisztséget minden vele járó feladattal és kihívással.
A szövetségi kapitány korábban a holland és osztrák válogatott munkáját is irányította.
2010-es év már a regionális szerkezet megteremtéséről, a válogatott „A”, „B”, „C” keret létrehozásáról, a nemzeti és regionális vezetőedzők kinevezéséről, és a kiválasztási rendszer aktualizálásáról szólt. Ennek a munkának köszönhetően átláthatóbb és tervezhetőbb a szakmai munka mely a válogatott és az olimpiai keret vonatkozásában is érvényesül.
A kapitány elvárása és az elvégzett munka alapján a londoni olimpiai kvóta megszerzése férfi csapatunk valamelyik tagjától remélhető.
Elindult egy utánpótlás fejlesztése munka tehetséges 12-13 éves fiatalokkal. Tőlük várható az, hogy 2016-ban Rióban az olimpián, akár teljes csapattal is szerepelhetünk az olimpián.
A 2011-es év jelentős versenyei a szövetségi kapitány által megtervezett versenynaptárban a poreci és torinói világbajnokság és a franciaországi Boe-ban rendezendő GP verseny.

A szövetség saját létesítménnyel nem rendelkezik. Bérleményként egy XVII. kerületi íjászpályát üzemeltet ahol a válogatott keret közös edzéseit tartja. A pálya fejlesztése és korszerűsítése folyamatos, 2011-től regionális utánpótlásbázisként is üzemel.

A téli időszakban válogatottunk hosszútávon (70-90 méteren) történő edzését a SYMA csarnokban tartjuk, mely használatáért a szövetség szintén bérleti díjat fizet.

A sportegészségügy területén a MISZ közvetlen kapcsolatot alakított ki az OSEI-vel, melynek eredményeképpen rendelkezésünkre áll sportpszichológus, fizikoterapeuta és dietetikus is. A sportorvosi vizsgálatok lefolytatására további egyeztetést igényel. Kiemelt versenyeinken kitelepülő sportorvos is segíti versenyzőink időszakos ellenőrzését. Nagy terhet ró gyermek és ifjúsági versenyzőinkre a félévenkénti sportorvosi vizsgálat, mely főleg a Budapestieknek jelent több hónapos várakozást a Sport Kórház nehézkes ügykezelése miatt.

Az Íjász Szövetség hasonlóan több szakági sportszövetséghez, nehéz pénzügyi helyzetbe került a múlt év során, melynek negatív kihatása jelen pillanatban is érződik.
Működésünket az év első felében a működési és szakmai támogatások folyósításának csúszása miatt már csak kölcsönökből és a versenyrendszerhez kapcsolt bevételekből fedezi. Természetesen ezek a pénzeszközök más célra vannak betervezve éves költségvetésünkbe, így felhasználásuk hosszútávon nem célravezető. 2011 –éves költségvetésünk finanszírozása gyakorlatilag már nem kivitelezhető, a támogatások csúszása miatt leállhat a 2009-ben elindult szakmai rendszer működése.
Mérlegelnünk kell az Olaszországban megrendezésre kerülő Olimpiai kvalifikációs Világbajnokságon való szereplést melynek prioritása miatt sajnos az Universiade-n illetve a Para Világbajnokságon való indulásunk jelen állás szerint finanszírozhatatlan.

Tom Bil szövetségi kapitány által a szövetség felé benyújtott költségvetés tervezet jelentősen felülmúlja a lehetőségeinket, ezért sajnos vissza kell szorítanunk kiadásainkat minden területen.

A nehézségek ellenére az elnök reméli, hogy sportága előrébb lép a 2010-es eredményekhez képest.