Londoni egyeztetések: Két kvótát remélnek a hegyi kerékpárosok (2011.04.20)

Londoni egyeztetések: Két kvótát remélnek a hegyi kerékpárosok (2011.04.20)

2012. 04. 05.
Megosztás

Medvegy Iván, Módos Gabriella, Sipiczki Róbert, Valter Tibor

Kedden a MOB tanácstermében a Magyar Mountain Bike Szövetség képviselői jöttek londoni sportági egyeztetésre.
Medvegy Iván, a MOB szakmai főmunkatársa jó hírrel fogadta Sipiczki Róbert elnököt, Módos Gabriella, főtitkárt és Valter Tibor szövetségi kapitányt.
„A sportági szerződések elkészültek, s a beszámoló befejeztével mehettek aláírni a papírokat, s ha minden rendben, akkor akár a hétvégén megkaphatjátok az éves támogatás 50 %-át.” – mondta Medvegy Iván.
Majd az olimpia keret összetételéről, a válogatási elvről és az esélyekről érdeklődött.

Sipiczki Róbert elnök büszkén mondta, hogy a szűk keretet 3 – 3 férfi és női versenyző alkotja. Közülük is kiemelkedik Benkó Barbara, aki vezeti az U23-as női világranglistát. De a fiúknak sem kell szégyenkezniük, hiszen Juhász Zsolt is előkelő helyen áll az U23-as ranglistán.

Az olimpiára a nemzet kvalifikálhat, mégpedig két kvalifikációs időszak eredményei alapján. Az első 2010. május 23 -2011. május 22, a második 2011. május 23-2012. május 22-ig tart. A nőknél a végelszámolásban az első 18, a férfiaknál az első 24 nemzet között kell végezni, hogy 1-1 kvótát szerezhessünk. A nemzet pontjait, a legjobb 3 férfi és női versenyző adja országonként. Jelenleg a nők a 14,. a férfiak a 24. helyen állnak.
A magyar keret: Benkó Barbara, Dósa Eszter, Erdélyi Eszter illetve Parti András, Buruczki Szilárd és Juhász Zsolt.

„Ezt a hat versenyzőt tervezzük kiemelten támogatni az EB-n Szlovákiában, a VB-n Svájcban, s a világkupa pontszerző versenyeken – folytatta az elnök. Idén hazánkban három Class 2-XCO versenyt rendezünk, a Pilis kupát májusban, a Zalakaros kupát júliusban és a harmadikat Veszprémben szeptemberben. A válogatási elvet a remélhető 1 – 1 olimpiai kvótára már kialakítottuk.
Úgy tervezzük, hogy a kvalifikációs időszak befejezése előtti (2012. május 23) három világkupa eredményeit vennénk figyelembe, ez alapján döntenénk, hogy ki is indulhat az olimpián.”

Valter Tibor elmondta, hogy a versenyzők az egyesületeikben dolgoznak, így igen nehéz a kapitány helyzete. Némi szerencse, hogy a férfiaknál két versenyzőnek is a kapitány az egyesületi edzője.

A problémák között szerepel az orvosi háttér, de mind Medvegy Iván jelezte, a Sportkórházban dr. Téglásy György és Dobos József várja a szövetség megkeresését.

A hazai edzéseket nehezíti , hogy nincs mesterségesen kialakított pálya, a sportolók erdőben, s országúton is készülnek, de a szövetség szeretne megállapodni valamelyik erdészettel (a legjobb lenne a Pilisi Parkerdő Gazdasággal) , hogy rendezzék az edzés lehetőségeket.

A MOB szakmai stábja külön felhívta a figyelmet a dopping fegyelem, s a holléti nyilatkozat pontos betartására.

Befejezésként a szakági szövetség elnöke leszögezte, nem változott a cél , továbbra is 1-1 férfi és női versenyző részvételét remélik a londoni olimpián, ehhez nem kérnek mást csak a tervezett bevételek időben történő megérkezését.