Londoni egyeztetések: Risztov Éva és Gercsák Csaba, a hosszútávúszás reménységei (2011.05.06)

Londoni egyeztetések: Risztov Éva és Gercsák Csaba, a hosszútávúszás reménységei (2011.05.06)

2012. 04. 05.
Megosztás

A Magyar Hosszútávúszó Szövetség Szabó Zoltán elnök lemondását követően 2010. október 13-i rendkívüli közgyűlésén új elnököt választott, Hajós Gyula személyében. Az új elnök a MOB tanácstermében számolt be a londoni egyeztető megbeszélésen az olimpiai tervekről.

A nyílt vízi tapasztalatokkal- és értékelhető eredményekkel rendelkező Risztov Éva és Gercsák Csaba – akik az „A” kategóriába tartoznak - nagy eséllyel pályázhat az olimpiai kvalifikációért.
Risztov Éva sikeres évet zárt 2010-ben. Hosszútávúszóként megnyerte az Európa-kupát, és szakágában az év magyar sportolójának választották.
2011. április 30-án a Cancúnban, Mexikóban rendezett viadalon kitűnő hajrával lett második. Időeredménye 2:02:00. Ez a siker azért is jelentős, mert a nyíltvízi számok közül ez a táv szerepel a 2012-es londoni olimpia programjában is.

Ugyanitt, a férfiak között, Gercsák Csaba 1:55:41-es eredménye csak a 14. helyre volt elegendő. Rendkívül erős és szoros volt a mezőny: Gercsák mindössze másfél perccel maradt el az aranyérmes időeredményétől. A magyar hosszútávúszó az Egyesült Államokban jár egyetemre és ezáltal ott folytatja az edzéseket is.

A „B” kategória legígéretesebb versenyzője Gyurta Gergely, aki a családi hagyományokat követve az olimpiai 10 km-es távon szeretne indulni. A kitűnő úszó és hosszútávúszó ifjabb Gyurtához egyébként a Magyar Úszó Szövetség is ragaszkodik.

A londoni olimpián limitálták az indulók létszámát: 25 férfi, 25 nő vehet részt a hosszútávúszó viadalokon.
Az első kvalifikációs versenyt 2011.július 16-án rendezik a shanghai világbajnokságon. Ott országonként és nemenként 2-2 fő szerezhet indulási jogot az olimpiára abban az esetben, ha 1-10. helyezést ér el, ha a vb-n csak egy magyar versenyző kerül be az első tízbe, a továbbiakban több magyar versenyző már nem szerezhet indulási jogot.

Ha a vb-n egyetlen magyar versenyzőnek sem sikerül az olimpiai kvalifikációs jogos megszerezni, akkor utolsó és egyetlen esélyként a 2012. évi kvalifikációs versenyen való eredményes szereplés alapján nemenként, még 1-1 magyar versenyző juthat ki az olimpiára.

Így a fentiek alapján 2011-ben az elsődleges cél: felkészülni a kvalifikációs vb-re. A versenyeztetési rendszert is ennek kell alárendelni (felmérő, válogató versenyek). A világbajnokságon való eredményes szereplés egyenes kijutási jogot biztosít versenyzőinknek, valamint nyugodt felkészülési időszakot nyújt az olimpiáig.

Előzetes szakmai elképzelés, hogy a vb-n nemenként minimum 2-2 főt indítana a szakág, de ha sikerülne elérni az ideális nemenkénti 3-4 fő indítását, akkor a versenyzőknek lehetősége nyílna mindhárom távon (5, 10, 25 km, csapatverseny) a nemzetközi megmérettetésre.