Londoni egyeztetések: Szép remények a lovas szövetségben (2011.05.12)

Londoni egyeztetések: Szép remények a lovas szövetségben (2011.05.12)

2012. 04. 05.
Megosztás

A cél: a háromból /díjugratás, díjlovaglás, military) két szakágban az olimpia kvalifikáció. Mivel a lovak szállítása szempontjából London elérhető távolságban van a kvótaszerzés után a részvételt más külső tényező nagy mértékben nem befolyásolhatja.

A legfontosabb dátum díjugratásban a 2011. júliusi aacheni olimpiai kvalifikációs verseny és a szeptemberi madridi díjugrató Európa-bajnokság.
A díjugratás egyébként rengeteget fejlődött az utóbbi időben Magyarországon, számos versenyt rendeznek egyre növekvő, hatalmas létszámmal.

A 2010. évben a sportág világversenyén Kentuckyban a Lovas Világjátékokon a díjugrató és lovastorna szakág sportolói vettek részt. Az elődöntőben Szász Sándor 3. helyezése igazán figyelemreméltó. Szász mellett a magyar állampolgárságra váró James Wingrave –aki egyben hazai bajnok - is esélyes a londoni olimpiára. Érdekesség, hogy Szász Sándor a díjugratók szövetségi kapitánya is. A kapitány Németországban él, a 4 fős csapat ott tölti felkészülési időszakát. Magyar díjugrató legutóbb 1992-ben, Barcelonában indult olimpián.

Díjlovaglásban Ács Róbert minősült a Kentuckyban megrendezett versenyre, de az elérhető eredmények és kiutazás körül felmerülő nehézségek figyelembevétele után szponzorával együtt a távolmaradás mellett döntött. Majd idén a Világkupa lipcsei döntőjében Ács Róbert a 15. helyen végzett.

És ha már Kentucky: az Egyesült Államokban, a tavalyi Lovas Világjátékokat 500 millió(!) tv-néző látta. Hihetetlen adat!

Militaryban is vannak tervek. Alagon vagy Dánszentmiklóson komoly miltary pálya épülhet. E látványos sportág olimpiai jövője azonban nem garantált: elképzelhető, hogy a militaryt a távlovaglás fogja felváltani az ötkarikás programban.

A fogathajtás azonban továbbra sem tud közelíteni az olimpia felé, valószínűleg a költségek és a szállíthatóság nehézségei miatt. És talán azért, mert a fogathajtás igazából „csak” Európában örvend nagy népszerűségnek. Mindenesetre Lázár Vilmosék eddig is sok mindent megtettek a fogathajtás népszerűsítése érdekében. Immár a 4. alkalommal rendezték meg Budapesten, a Papp László Sportarénában, a Lovas Világkupát. Óriási sikerrel!

Fogathajtásban Magyarország továbbra is az élmezőnyhöz tartozik. A szakág egyébként, európai szinten, különböző reformok előtt áll. A Lovas Szövetség elnöke azt szeretné elérni, hogy a téli, decemberi világkupához csatlakozna – a Nemzeti Vágta brand alatt - egy nyári világesemény is.

A négyes fogathajtó Európa-bajnokságot rendezési jogát 2011. évben Magyarország nyerte el. A szűkös határidők miatt a szövetség a verseny átütemezését kérte 2013. évre, amit remélhetőleg a FEI mérlegel és jóváhagy.

Abban az évben a Magyar Lovas Szövetség megpályázná a Lovas Világjátékok rendezési jogát. Számos szponzorra lenne szükség, hogy ezek a komoly tervek megvalósuljanak.

Még mindig várat magára, hogy Magyarország az európai uniós normáknak megfelelő, kiemelt nemzetközi díjugrató és díjlovas versenyek lebonyolítására alkalmas, állandó lovas objektummal rendelkezzen. A Magyar Öttusa Szövetséggel közös szándék a Nemzeti Lovarda versenypályájának modernizálása. Stróbl Dorottya főtitkár elmondása alapján van arra sansz, hogy a Nemzeti Lovarda legyen a központ. Fejlesztendő létesítményről van szó, ami teljes mértékben fenntartható lenne, hiszen minden hétvégére lehetne szervezni lovas rendezvényeket.

Az elfogadásra váró Új Nemzeti Lovas Program, azon belül az iskolai lovas oktatás bevezetése óriásit lendítene a sportág hazai népszerűsítésében, hiszen főleg a gyermekeken keresztül lehet eredményeket elérni. A lovas oktatás szerepelhetne tehát az iskolai testnevelés órákon, ha bekerülne az oktatási törvénybe. Sőt, a Szent István Egyetemen megindult a lovastanári képzés. Nemcsak diplomát hanem edzői regisztrációt is szerezhetnek a hallgatók. Ezeken kívül a szövetség lóértékbecslő tanfolyamot is kezdeményezne.

Lovas nemzet vagyunk. Számos szponzorra lenne szükség, hogy ezek a komoly tervek és eredmények megvalósuljanak.