Londoni egyeztetések, taekwondo: Akár két kvótánk is lehet (2011.06.08)

Londoni egyeztetések, taekwondo: Akár két kvótánk is lehet (2011.06.08)

2012. 04. 05.
Megosztás

Taekwondóban két magyar versenyző is komoly esélyekkel pályázik a londoni olimpiára: Kotsis Edina (a képen, balra) és Tóth Balázs szerezhet kvótát ebben a sportágban, de Székely Norbert is nagy reménység.

A magyar taekwondo csapat 2011-ben eddig csak a felnőtt világbajnokságon vett részt.
A vb-n 5 magyar versenyző indult: Kotsis Edina 57 kg-ban, Gál Mária 62 kg-ban, valamint Galambos Bence 63 kg-ban, Juhász Attila 68 kg-ban és Király István 72 kg-ban. Közülük Kotsis Edina és Juhász Attila kapott bizalmat az olimpiai világkvalifikációra.
Az olimpiai „A” illetve a kvalifikációs keretből többen nem indulhattak a világbajnokságon. A korábbi vb-bronzérmes Tóth Balázs márciusi térdműtétje miatt kihagyta a versenyt, míg Sikesdi Krisztina és Dúcz Barbara érettségi miatt maradt itthon.

Koreában, a világbajnokságon 149 ország képviseltette magát, ezzel minden idők legnagyobb taekwondo eseménye zajlott Kyeongjuban.
Kotsis Edina első mérkőzésén leiskolázta a tavalyi Európa-bajnok svájci versenyzőt (13:3), majd szoros, egy pontos vereséget szenvedett iráni ellenfelétől. Edinának nagyon hosszú menetelése volt az elmúlt évben, még nem sikerült igazán formába lendülnie, noha a csúcsformát a júliusi kvalifikációra tervezte edzője.
Juhász Attila első, palesztin ellenfele nem érkezett meg, a második fordulóban nyert, majd a nyolcaddöntőben kikapott tadzsik vetélytársától.

Változást jelent az olimpiai keretbenSzékely Norbert érkezése. A Németországban született, erdélyi származású Székely bejelentette, hogy a jövőben Magyarország színeiben szeretne versenyezni. Az állampolgársági kérvénye már az illetékes hatóságoknál van, remélhetőleg viszonylag gyorsan kezében lesz a magyar útlevél.

Székely Norbert tavaly Mexikóban kvótát szerzett Németországnak az I. Ifjúsági Olimpiára, Szingapúrba. Nagyszerű eredményeket ért el, korosztályos vb és Eb helyezett, számos nagy nemzetközi versenyen nyert érmeket. Amennyiben az összes adminisztrációs körülmény helyére kerül, Székely Norbert helyet kaphat az olimpiai keretben és akár a jövő év elején esedékes kontinens kvalifikáción képviselheti piros-fehér-zöld színeket.

Az edzői gárdában változás nem történt, Kiss Tamás irányítja a felnőtteket, Breznai Ágnes az ifjúságiakat, míg Dira Árpád a kadeteket.
És ha már neveket említettünk: mind a versenyzők, mind pedig az edzők amatőr státuszban vannak, munka vagy tanulás mellett űzik szeretett sportágukat.

A taekwondósok első fontos állomása Baku. 2011. július 1.-4. között rendezik Bakuban a világkvalifikációt, ahonnan az első három helyezett jut ki Londonba. 2012. január végén rendezik az európai kvalifikációs versenyt az oroszországi Kazany városában.

A kvalifikációs rendszer megegyezik a korábbi olimpiák kvalifikációs rendszerével:

A férfi súlycsoportok: - 58 kg, - 68 kg, - 80 kg és + 80 kg.

A női súlycsoportok: - 49 kg, -57 kg, - 67 kg és + 67 kg.

Összesen 128 versenyző vehet részt az olimpiai taekwondo versenyszámban (64 nő és 64 férfiversenyző).

Minden országból, legfeljebb 2-2 női-, illetve férfiversenyző - különböző súlycsoportokban - szerezhet kvótát.
120 versenyző szerezheti meg az indulás jogát a kvalifikációs versenyeken, a fennmaradó 4 helyre a NOB, a WTF és a rendező ország közösen tesz javaslatot, így alakul ki a 128 fős mezőny.