Londoni konzultáció, RG: Két kvóta reálisnak tűnik (2011.04.13)

Londoni konzultáció, RG: Két kvóta reálisnak tűnik (2011.04.13)

2012. 04. 05.
Megosztás

Szabó Bence, Sinkó Andrea, Bíró Vencel

Sok minden megváltozott a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetségben. Tavaly szinte teljesen kicserélődött a szövetség elnöksége: Bíró Vencel üzletembert választották elnöknek, a sportág ikonja, Sinkó Andrea pedig hosszú idő – 17 év – után visszatért az RG-hez.

A legeredményesebb magyar művészi tornász immár a Ritmikus Gimnasztika Szövetség szakmai alelnöke és szövetségi kapitánya is. Azoké a lányoké, akik teljes erőbedobással készülnek a kvalifikációs versenyekre, és egyelőre, mint oly sokan, álmodoznak Londonról.

A 2010-es évben két fő versenyt rendeztek RG-s szempontból, a brémai Európa-bajnokságot és a moszkvai világbajnokságot.
Az EB-n az együttes kéziszer-csapat (amely 5+3 főből áll) 21 ország közül a 10. lett, a világbajnokságon pedig 29 nemzetből szintén az előkelő 10. helyen végzett.Figyelemreméltó eredmény. Ezzel valóban bebizonyították, hogy az együttes kéziszer-csapatnak igenis reális célja lehet a sikeres kvalifikáció a 2012-es londoni olimpiára.

A világbajnokság egyéni versenyeiben Vass Dóra mellett Forray Fanni és Szalóki Violetta is helytállt. A legjobb magyar versenyző Vass Dórától pedig elvárás volt, hogy bekerüljön 24-es döntőbe. Sikerült neki. Valószínűleg sokan emlékeznek arra, amikor Vass Dóra csak egy hajszállal maradt le a 3 évvel ezelőtti pekingi olimpiáról...

A legfontosabb időpont idén: 2011. szeptember 19-25. az olimpiai kvalifikációs vb dátuma, Montpellierben. Franciaországban lehet megváltani a londoni jegyeket. Itt juthat ki az olimpiára első körben egyéniben a legjobb 15 versenyző összetettben, míg kéziszer-csapatban a legjobb 6 szintén összetettben. A kvalifikáció második köre 2012 januárjában lesz Londonban, az olimpiai tesztversenyen. Akkor alakul majd ki a teljes létszám: 24 egyéni versenyző és a 12 kéziszer-csapat.

Ne feledkezzünk meg a ”kicsikről” sem: a junior kéziszer-csapat a májusi minszki Európa-bajnokságra koncentrál. Róluk azt mondják, hogy ott lehetnek Rióban, 2016-ban.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy a Magyar RG Szövetség sikert ért el a sportdiplomácia területén. Ez is egy rendkívül fontos tényező egy pontozásos sportágban. Nemrég járt Magyarországon Maria Siskowska asszony, a Nemzetközi Tornaszövetség Ritmikus Gimnasztika Technikai Bizottságának elnöke. Siskowska asszony megnézte a válogatott keretek edzéseit, teljesítményükkel elégedett volt és reális esélyt lát az olimpiai kvalifikációra, amit természetesen ő nem tud garantálni. Jelenléte nemcsak szakmailag, hanem sportdiplomáciailag is nagy lépés volt előre.

A bíróképzésekkel kapcsolatban: jelenleg két 2-es minősítésben évő bírója van Magyarországnak, Berek Irina és Némethné Érfalvy Nóra személyében. A 2-es minősítés azt jelenti, hogy az imént említett két bíró a legnagyobb világversenyeken is pontozhat. Összesen 10 nemzetközi bírónk van, néhány hete pedig 65 magyar bíró tett sikeres vizsgát. Van utánpótlás tehát ezen a területen is.

Egyetlen probléma: a Nemzeti Sportcsarnok használata. Az anyagi feltételekről hamarosan tárgyalásokat kezdeményeznek.

És végül: férfiak ezrei várhatják az év végét, hiszen akkor megjelenik az RG-naptár.