Londoni konzultációk: Még egy evezős kvótára lenne esély (2011.11.11)

2012. 04. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Evezős Szövetség konzultációján megjelent, többek között, Szabó Bence MOB-sportigazgató, Mitnyan György a szövetség elnöke, Ott Zsuzsanna főtitkár, Székely Balázs a szövetségi edzői team vezetője, Molnár Dezső edző, dr. Kokas Péter az orvosi bizottság vezetője.

A világ harmadik legnépesebb sportágában, a 2010. évi új-zélandi világbajnoki helyszín után, idén Szlovéniában, Bledben rendezték meg az evezős világbajnokságot. Kvalifikációs vb lévén, az olimpiai számokra koncentrált a szövetség, de a közeli helyszín és az alacsonyabb költségek lehetővé tették két nem olimpiai számban is a csapatindítást. Célkitűzésük az olimpiai kvótaszerzés a kormányos nélküli kétevezősben sikerült, a korábban az U23 világbajnokságon ezüstérmes Simon Béla-Juhász Adrián párosnak (Molnár Dezső tanítványai), így a magyar evezőssport biztosan ott lesz a londoni olimpián.
Reményeik lehetnek még a férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben, ahol Varga Tamás-Galambos Péter kevéssel maradt le a 11. helytől, amely még kvótát jelentett volna. A májusi pótkvalfikációra azonban Varga Tamás Hirling Zsolttal utazik. A világ- és Európa-bajnok váci evezős, Hirling Zsolt visszatért Kenyából, ahol öt hónapig önkénteskedett. A Varga Tamás, Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezős nem szerzett kvótát a bledi világbajnokságon az olimpiára, így a világbajnok és EB-győztes Varga-Hirling duó ismét összeül London reményében. Galambos Péter pedig a világbajnokságra készülhet könnyűsúlyú egypárevezésben.

A női könnyűsúlyú kétpárevezőst nem indították az idei Világ Kupák tapasztalatai alapján, de a bledi vb-n Hajdú Zsuzsanna remek 8. helye a könnyűsúlyú egypárban bíztatást ad, amennyiben sikerül egy közel azonos tudású partnert találni számára, a pótkvalifikáció még a női könnyűsúlyú kétpár olimpiai indulására is reményt adhat.

Londonban 14 olimpiai számban indítanak versenyeket jövő nyáron. És még egy érdekes adat: az angolszász országokon kívül Spanyolországban és Belgiumban is hihetetlen népszerűségnek örvend az evezés. Csak egy példa: Mechelenben, az egyik viadal középdöntőjére 45.000 néző volt kíváncsi!

A szakmai team a Magyar Evezős Szövetség Elnöksége számár 2011 októberében elkészítette a felnőtt evezős válogatott keret 2012. évi felkészülési programját. Ebben megfogalmazta a pótkvalifikáció és az olimpia eredményességi célkitűzéseit:

Paralimpiai pótkvalifikáció: 1 csapat indítása 1 csapat (olimpiai kvótaszerzés)

Olimpiai pótkvalifikáció: 5 csapat indítása 1-2 csapat (olimpiai kvótaszerzés)

Kvalifikációt szerzett versenyzők száma: 2 fő

Kvalifikációt remélő versenyzők száma minimum: 2 fő

2012. évi olimpiai végső (pót)kvalifikációs verseny helyszíne: Luzern, Svájc

Időpont: 2012.05.20-23.