Megjelent a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2021/2022-es tanév I. félévének pályázati kiírása

Lőrincz Tamást beválasztották a birkózók nemzetközi szövetségének sportolói bizottságába

2021. 10. 13.
Megosztás


A múlt héten lezajlott oslói világbajnokságot megtisztelte jelenlétével az olimpiai, vb- és négyszeres Eb-győztes Lőrincz Tamás is, ezúttal már nem versenyzőként, hanem egyrészt a stáb tagjaként, másrészt újsütetű sportdiplomataként. A rangos viadal alatt újult meg ugyanis a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottsága, s a 663 vb-re nevező birkózó közül majdnem négyszázan, egészen pontosan 397-en szavaztak arra, kik képviseljék őket a sportág vezető szervezetében. Az egyik tag Tokió olimpiai bajnoka, Lőrincz Tamás lett.

A UWW előírásai szerint a sportolói bizottság hét tagja között minden földrészt legalább egy embernek képviselnie kell, s legalább két helyet nőknek tartanak fenn. A szavazatokat két technikai küldött számolta meg, akiket a UWW szerb elnöke, Nenad Lalovics kért fel a feladatra. Ennek eredményeként és az említett szabályok alapján alakult ki a következő négyéves ciklus sportolói bizottsága. Magyar szempontból nagy öröm, hogy Lőrincz Tamás kapta a legtöbb voksot, 189-et! Mellette-mögötte a japán Szuszaki Jui (181), az örmény Arszen Dzsulfalakjan (177), az iráni Hasszan Jazdanicsarati (164), a Costa Rica-i Maxwell Lacey Garita (132), a nigériai Blessing Oborududu (90) és az ausztrál Jessica Lavers-McBain (68) került be a grémiumba – tájékoztatott szerdai hírlevelében a Magyar Birkózó Szövetség.

Mint emlékezetes: a közelmúltban Knoch Viktor kapott szerepet az Európai Olimpiai Bizottság hasonló testületében.

A nemzetközi szövetség vezető testületének (UWW, Bureau) Bacsa Péter, a hazai szövetség ügyvezetője, a MOB Sportszakmai Bizottságának elnöke 2018-tól a tagja. A magyar szakember a tokiói olimpia birkózóversenyeinek a technikai igazgatói feladatait is ellátta.

Lőrincz Tamást a napokban egyéb hivatalos elismerés is érte: a BHSE vezetése ünnepélyes keretek között köszöntötte a tokiói olimpián és paralimpián sikeresen szereplő versenyzőit, s kiválóságunkat a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaként főtörzsőrmesterből századossá léptették elő.

(MBSZ, MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)