A XXII. Tornász Világbajnokság

Lovon is, gyűrűn is – 60 éves lett Guczoghy György

2022. 03. 03.
Megosztás

A magyar egy lovas nemzet, ezt tudjuk jól. Férfi tornában is kápa közé termett a magyar, bár ez utóbbi szót írhattuk volna akár nagybetűvel is, utalván legendás tornászunkról, Magyar Zoltánról elnevezett vándor figurára. Guczoghy György is ezen a szeren robbant be 17 évesen rögtön egy Európa-bajnoki arannyal, ám róla még is gyűrűn neveztek el elemet.

Guczoghy György mozgékony, eleven kisgyerek volt, ezért is gondolták szülei, hogy a torna megfelelően köti majd le az energiáit. Kezdetben nem volt nagy barátságban a sportággal, ám két év után Kisteleki Antal lett az edzője, ez pedig egyike a nagy egymásra találásoknak mester és tanítványa között. Az ő kezei alatt lett Guczoghyból háromszoros Európa-bajnok, valamint világbajnoki ezüst- és bronzérmes tornász lólengésben.

Sport - Moszkvai olimpia - Férfi torna eredményhirdetés

A férfi tornaverseny ünnepélyes eredményhirdetése: I. Szovjetunió (k), II. NDK (Német Demokratikus Köztársaság, b), III. Magyarország csapata (a jobb oldalon balról jobbra): Donáth Ferenc, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Kovács Péter, Magyar Zoltán, Vámos István a moszkvai olimpián.

MTI, Németh Ferenc

Ám ennek ellenére gyűrűn neveztek el róla elemet, az úgynevezett Guczoghy-szaltót, melynek kitalálásában is Kisteleki Antal volt a „tettestársa”. Ez egy duplaszaltós elem az említett szeren. A gyakorlat nehéz, mert a laza vállal megtett duplaszaltó után nem lehet elengedni a gyűrűt, hanem meg kell tartani a testet. Mivel ezt világversenyen először Guczoghy mutatta be, így róla nevezték el.

A moszkvai olimpián még zöldfülű volt, a szöulin pedig már rutinos, a kettő közötti ’84-es játékok lett volna az ő versenye, ahová politikai döntés miatt nem utazhatott el a magyar csapat, így sose tudjuk meg, mit érhetett volna el Magyar után, de Borkai előtt „félúton”. Ám sportemberi nagyságát mutatja, hogy elégedett élsportolói pályafutásával, még ha „csak” bronzérem jutott is neki az olimpián, csapatban. Írtuk, hogy lólengésben lett háromszor is Európa legjobbja, és gyűrűn neveztek el róla elemet, ám Guczoghy György mindig is összetett tornásznak tartotta magát, aki nem egy szer specialistája, hanem mindegyiken stabilan hoz egy magas szintet.

Az Isten éltesse sokáig Guczoghy Györgyöt!

Sport - Tornászbajnokság a Budapest Sportcsarnokban

Guczoghy György (Bp. Honvéd) gyõztes gyûrûgyakorlata a Budapesti Sportcsarnokban, az országos tornászbajnokság szerenkénti döntõjében.

MTI, Németh Ferenc