Ma lenne 89 éves Gyarmati Dezső

Ma lenne 89 éves Gyarmati Dezső

2016. 10. 23.
Megosztás

Ma lenne 89 éves a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső. A 2013 augusztusában elhunyt sportolóra emlékezünk.

A Miskolcon született vízilabdázó az egyetlen, aki a magyar sikersportágban öt olimpián szerepelt: Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban aranyérmes lett a csapattal, Londonban ezüstérmes, Rómában pedig bronzérmes. Kétszeres Európa-bajnok is volt, később szövetségi kapitányként is sikeres lett: olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Az elsők között kapta meg a Nemzet Sportolója elismerést, 1994 és 2005 között a Halhatatlanok Klubjának elnöke volt, 2005-ben MOB-tag lett.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Magyar Olimpiai Csapat már javában készült a játékokra, amely november 22-én kezdődött Melbourne-ben. Küldöttségünk 111 sportolóval (91 férfi és 20 nő) vágott neki az ausztráliai utazásnak, melyet 26 éremmel (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) zárt az összesített éremtáblázat 4. helyén. Alább Mezei Dániel 1956-ra visszaemlékező írásából idézünk.

Mint vízilabdával foglalkozó újságíró, tisztában voltam a tényszerű eseményekkel. Tudtam, hogy 1956-ban, a melbourne-i olimpián játszottak egy legendás mérkőzést, amelyen a később, egészen pontosan az egy nappal később, olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 4-0-ra legyőzte a szovjeteket. Tudtam, hogy a találkozó, az itthon zajló forradalmi események miatt, több volt, mint vízilabda-mérkőzés. Hallottam már a „blood bath of Melbourne”, azaz „melbourne-i vérfürdőről”. Azzal is tisztában voltam, hogy a magyar csapat veretlenül végzett az első helyen és azzal is, hogy a forradalom hatása a sportolókon is meglátszott: vendéglátóm, Gyarmati Dezső a kiutazás alatt Prágában szervezte meg harmadmagával a magyar olimpiai csapat forradalmi bizottságát.

...Egy csapat, amely a sportág és az ország kicsinysége ellenére bevonult a legnagyobbak közé. Dávid győzte le Góliátot, de ennél sokkal fontosabb: egy adott pillanatban, ott, Melbourne-ben, a szovjetek elleni találkozón, a csapaton keresztül üzent a világ: ami az 1956-os forradalommal történt, azzal odakint nem értenek egyet.

Peterdi Pál sokszor leírt mondata, hogy „a szovjetek melegítőjén virító négy betű (CCCP), sajnálatos módon megegyezett azzal a néggyel, amely a körúton nyikorgó tankok oldalát ékesítette” messze nem fejezi ki annak a néhány napnak a hangulatát. Nem, mivel ugyanez a Peterdi Pál kiharcolta, hogy a Képes Sport olyan címlappal jelenjék meg az olimpiai aranyérem megszerzése és a szovjetek elleni sikert követően, amiért eltávolították az állásából.”

A Gyarmati Dezsőt bemutató írásunkat a Nemzet Sportolója-sorozatban ide kattintva olvashatják el.

(MOB)