Sportoloi forum hun 2023 10 02

Magyar delegáció a NOB sportolói fórumán – középpontban Párizs

2023. 10. 04.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a svájci Lausanne-ban rendezte a 11. Nemzetközi Sportolói Fórumot, melyen a magyar küldöttséget dr. Baji Balázs, Gyurta Dániel, Hegyi Dóra, Tóth Tamás és Mórádi Zsolt képviselte. Jelen volt még Szekeres Dorina is, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irodájában dolgozik és a kifejezetten a sportolókkal foglalkozó Athlete365 program folyamatos fejlesztésével foglalkozik.

Az eseményen többek közt 181 nemzeti olimpiai bizottság, 54 nemzetközi sportszövetség, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a közelgő olimpiai játékok szervezőbizottságai és a kontinentális szövetségek sportolói bizottságainak tagjai, valamint az Olimpikonok Világszövetségének (WOA) képviselői vettek részt.

A magyarok közül dr. Baji Balázs a MOB Sportolói Bizottságának az elnöke, a hazai ötkarikás szervezet elnökségének és közgyűlésének tagja, Gyurta Dániel a NOB Sportolói Bizottságának, a MOB elnökségének és közgyűlésének tagja, Hegyi Dóra a Nemzetközi Torna Szövetség Sportolói Bizottságának alelnöke (az aerobik képviselője), Tóth Tamás a Nemzetközi Triatlon, Mórádi Zsolt a Nemzetközi Kick-Boksz Szövetség Sportolói Bizottságát vezeti.

A nemzetközi fórum a közelgő olimpiai játékokra fókuszált, a résztvevők taglalták a sportolói bizottságok szerepét, majd Thomas Bach NOB-elnökkel közös interaktív találkozóval zárult.

Sportoloi forum lausanne2023 1

„Számos témát érintettünk az olimpiai mozgalom aktualitásai közül. Felszínre kerültek többek között az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kapcsán felmerülő döntések az olimpiai játékok vonatkozásában, a sport digitalizációja és a mesterséges intelligencia, az e-sport egyre növekvő népszerűsége, a közösségi média, az olimpiai program változásai, a párizsi, a Los Angeles-i nyári és a milánó-cortinai téli olimpia, sőt Afrika, mint földrész első ötkarikás eseménye, a 2026-os dakari nyári ifjúsági olimpia is, továbbá külön figyelmet kapott a sportolói bizottságok sikeres működtetése és a „safeguarding”, azaz a sportolók testi-lelki védelme, amely témákról kiscsoportos eszmecserét is folytattunk. Természetesen a fórum középpontjában mindig a sportoló áll, és keressük annak lehetőségeit, hogy a sportolói képviseletet hogyan tudjuk még jobbá tenni a sportolói bizottságokon keresztül, és hogyan tudnánk még hatékonyabban dolgozni a sportolók, az olimpikonok érdekében. Az eseménynek mindemellett sportdiplomáciai haszna is van, hiszen rengeteg ország olimpiai bizottságának vagy éppen nemzetközi sportszervezetek képviselőivel találkozunk, megosztjuk gondolatainkat, jól működő gyakorlatainkat. Maradandó élményt nyújtott, amikor Thomas Bach felment a színpadra és egy nagyon nyílt kommunikációt folytatott a résztvevőkkel, őszintén válaszolva a felvetett kérdéseinkre” – foglalta össze a fórum után az olimpikon, világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó dr. Baji Balázs.

Sportoloi forum lausanne2023 2

„Biztos vagyok benne, hogy mindannyian nagyon várjátok a 2024-es párizsi olimpiát, amely egy új korszak olimpiája lesz. Ez lesz az első olimpia és paralimpia, amelyet az olimpiai programunk reformjával összhangban tervezünk és valósítunk meg; fenntartható, városias, inkluzív, befogadó és fiatalos lesz, ráadásul a nemek arányában az egyenlőség először valósul meg. A paritás jegyében a NOB ugyanannyi kvótahelyet osztott ki a női és férfi sportolóknak” – emelte ki Thomas Bach.

Az Athlete365 programról a NOB honlapján ide kattintva lehet tájékozódni.