Magyar éremeső frissítette a besztercebányai kánikulát

2022. 07. 26.
Megosztás

Kilenc érmet nyertek a magyar fiatalok a besztercebányai XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál második, keddi versenynapján. Mind a kilenc sportágban érdekeltek voltunk; a medálokat az atléták (5), az úszók (3) és egy judós (1) szállította. Az éremtáblázaton Magyarország a második.

Még a hétfői nap margójához tartozik, hogy a szervezők a hétfőn aranyérmes úszó Elekes Tamarát választották az EYOF-on az első nap sportolójának. Tamara sikerével 10 éremnél tartunk; a keddi eredményekkel (9 medállal) pedig összesen már 253 nyári EYOF-érmet számlálunk.

SZP5478
MOB/Szalmás Péter

Az EYOF második versenynapján 23 számban avattak bajnokot, a magyar sportolók ebből 16-ban voltak érdekeltek. Kedden három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett a küldöttségünk. Tényleg magyar éremeső frissítette a besztercebányai kánikulát, igaz, reggelre beborult az égbolt, és a nap folyamán kisebb eső is "felrázta" a megelőző napok hőségét.

Atlétikában a távolugró Rózsahegyi Bori 6,16 méteres egyéni csúccsal győzött, Szabados Ármin megnyerte a kalapácsvetést, Deák Zalán pedig új egyéni csúccsal, 10.59-es idővel a 100 métert. Az 1500 méteren Szirbek Albert, míg a cselgáncsozók 44 kilogrammos súlycsoportjában Szeleczki Szabina lett második. A 200 méter pillangón az úszó Zámbó Virág harmadikként csapott célba, akárcsak 200 méter háton Szabó Dóra, valamint 1500 méter gyorson Kovács-Seres Hunor, és a saját korábbi rekordját megdöntő gyalogló Kovács Alexandra 5000 méteren is harmadik lett. Magyar vonatkozása volt a judoérem átadásának, hiszen azt Szabina nyakába az Európai Judo Szövetség magyar elnöke, a MOB-tag dr. Tóth László tette fel.

SZP6494
MOB/Szalmás Péter

A nemzetek éremversenyében az olaszok mögött a második helyen állunk.

Nézzük a többi eredményt, van még mivel büszkélkednünk. Csapatjátékokban két győzelmet szereztünk, közelebb lépve ezzel a végső sikerhez. Leány kosárlabdázóink a B csoportban Szlovéniát győzték le 59-52-re, a kézilabdázó hölgyek pedig az A csoportban Dánia ellen zártak 26-22-re.

Atlétikában a 400 gátas Bodrogi Levente és Ecseri Angéla is bekerült a másnapi fináléba.

Úszásban több futamban is szurkolhattunk még magyarnak.

A 100 méter hát döntőjében Kováts Alex 8., 400 gyorson Király Flóra 6., a 100 gyors elődöntőjében Bagi Zoltán és a 200 vegyes elődöntőjében Kováts Alex 3. lett. A 200 méteres pillangó elődöntőjében 5. Horváth Ákos, a vegyes 100 méteres gyorsváltó a fináléban 8.

Bringa eyof
MOB/Vasvári Ferenc

Kerékpárban, az időfutamversenyben a fiúk a mezőny első felében, a lányok a középmezőnyben fejezték be a versenyt. Tóth Réka 34., Pusztai Dóra 47., Mudra Málna 55., Hancz Tamás 21., Pakot András 29., Csáki Szabolcs 64. lett.

Tollaslabdában befejeződtek a csoportküzdelmek, mivel csak az első kettő jut tovább a negyeddöntőbe, így Horváth Csanád számára befejeződtek az egyéni küzdelmek, Hart Petra a 16 között folytathatja.

Teniszben Nagy Botond Levente győzött és továbblépett a második fordulóba, Bak-Szabó Norina pedig vereségével búcsút intett a további egyéni küzdelmeket.

Tenisz eyof mobszalmaspeter
MOB/Szalmás Péter


Tornában a fiú egyéni összetett A csoportban Nagy Márk (46.), Girus Kornél (76) és Ujvári Benedek (77) lépett a szerekhez.