Magyar íjász is részt vehet az Európa Játékokon

Magyar íjász is részt vehet az Európa Játékokon

2018. 08. 31.
Megosztás


Kvótát szerzett a minszki Európa Játékokra Banda Árpád a lengyelországi World Archery íjász Európa-bajnokságon. A 23 éves magyar sportoló ezzel több évtizede nem tapasztalt eredményt hozott a magyar pályaíjászatnak.

A lengyelországi Legnicában augusztus 30-án került sor arra a negyeddöntőre, amelyben Banda Árpád férfi reflexíj kategóriában megnyerte a kvótaversenyt - tájékoztatott a hazai szövetség.

A szegedi versenyző 2001 óta foglalkozik íjászattal, az olimpiai íj kategóriában 2006 óta versenyez. Naponta kétszer edz, 200-250 lövésszámot produkálva. Banda Árpád eddigi legjobb nemzetközi eredménye a 2017-es Universiadén elért negyedik hely és egy negyedik helyezés a két évvel ezelőtti Európa Grand Prix-n.

A második Európa Játékokat jövő év június 21-30. között rendezik Minszkben. Az eseményen várhatóan 50 ország 4082 sportoló vesz részt 15 sportágban: asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, íjászatban, judóban, karatéban, kenu-kenuban, kerékpározásban, 3x3 kosárlabdában, tollaslabdában, sambóban (speciális katonai birkózás), sportlövészetben, strandlabdarúgásban, strandröplabdában és ökölvívásban. A sportágak közül tíz a tokiói olimpiai játékok kvalifikációs eseményeként is szolgál; négy pedig, mint hivatalos Európa-bajnokság kerül bele a programba.

Hazánk sportolói közül már többen is kvalifikáltak az eseményre. A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a június eleji guadalajarai Európa-bajnokságon elért 16. helyével szerzett kvótát, azonban az csak jövőre derül ki, hogy ő vagy esetleg más képviseli a magyar színeket Minszkben.

Rajta kívül a kajak-kenu-válogatott a júniusi belgrádi Eb-n, kiváló teljesítményének köszönhetően a megszerezhető 16 kvótából 14-et gyűjtött be, így jövőre a szövetség már biztosan nagyszámú magyar delegációt küldhet a fehérorosz fővárosba.

(MOB)