Magyar Sport Napja a Kertvárosban - Rátonyi Gáborra is emlékeztek

Magyar Sport Napja a Kertvárosban - Rátonyi Gáborra is emlékeztek

2022. 05. 12.
Megosztás


Az elmúlt két esztendőben a világot sújtó járvány miatt nem sok lehetőség volt a hagyományok ápolására és az ünnepek megtartására. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör ennek ellenére a Magyar Sport Napján mind 2020-ban, mind pedig 2021-ben megemlékezett az elhunyt kertvárosi olimpikonokról. Idén is rendeztek ünnepséget.

Igaz, ezek az ünnepségek csak nagyon szűk körben, mindössze Kovács Péter polgármester, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának és Cserna Sándornak, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. vezetőjének a részvételével zajlottak. De a koszorúk mindig felkerültek a mátyásföldi uszoda oszlopain található emléktáblákra. Tavaly egy nagyobb lépés is történt már a nyitás felé, hisz a baráti kör és az önkormányzat 2021 júniusában Kertvárosi Olimpikonok Parkjára keresztelte a Havashalom utca – Budapesti út – Sashalmi sétány – Karát utca által határolt teret, melyben az elhunyt kertvárosi olimpikonok emlékére egy olimpiatörténeti fasort is avattak.

Mindezek után nagy várakozás előzte meg az idei Magyar Sport Napját, mely az egészségügyi helyzet javulásával ismét nagy nyilvánosság előtt zajlódhatott. S bár nagy tömegről idén sem beszélhettünk, aki elfogadta a szervezők meghívását, egy szép és kerek ünnepséget láthatott. Május 10-én a Mátyásföldi uszoda előtt voltak ünnepi beszédek (Szász József alpolgármester és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára), a Mazotti Fitness jóvoltából volt látványos bemutató is, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola növendékei rövid ünnepi műsort adtak, illetve illusztris vendégei is akadtak az ünnepségnek: Mohácsi Ferenc, az 1956-os melbourne-i olimpia bronzérmes kenusa és Tóth Szilárd olimpikon jégtáncos személyében. És a hagyományos koszorúzáson kívül volt egy személyes megemlékezés is: 2019-ben ugyanis szintén a Magyar Sport Napján lett Rátonyi Gáborról elkeresztelve az Erzsébetligeti Uszoda, és a névadó ünnepségen a létesítmény aulájában egy emléktáblát is avattak. Az idei megemlékezésen Danada Judit, az uszoda első igazgatójának özvegye is lerótta kegyeletét az emléktábla előtt.

Az ünnepségen elhangzott, hogy az idén 15. születésnapjárt ünneplő Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör ismét egy nagy eseményre készül: október 15-én ugyanis jubileum alkalmából a kerületi önkormányzattal közösen házigazdája lesz a Magyar Olimpiai Akadémia 76. Vándorgyűlésének. Ez már a harmadik alkalom lesz, hogy a magyar sport kiválóságai a Kertvárosban fognak találkozni, amely országos szinten is egyedülálló (eddig mindössze Szombathelyen rendeztek három vándorgyűlést). A baráti kör pedig ezen az ünnepségen tervezi majd a felújított és kibővített olimpiai emléktáblákat felavatni.

(MOA/Riersch Tamás)