Magyarország 2022-ben ismét vizes vb-t rendezhet

Magyarország 2022-ben ismét vizes vb-t rendezhet

2022. 02. 08.
Megosztás


Két évvel a 2024. évi párizsi olimpia előtt Magyarország rendezi meg az idei évre újonnan kiírt vizes világbajnokságot - jelentette be hétfőn a vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA).

A FINA közleménye szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Huszain al-Muszallam FINA-elnök állapodott meg a vb-ről, melynek rendezését a szövetség vezető testülete hétfőn jóváhagyta. A világbajnokságnak június 18. és július 3. között ad otthont a magyar főváros, 2017 után másodszor.

A nemzetközi szövetség a budapesti vb-ről hozott mostani döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

"A vizes sportok közösségének tagjaiként folyamatosan keressük a megoldásokat a pandémia okozta nehézségek közepette, s ez a mostani döntés is egy nagy lépés előre ebben a folyamatban" - idézte a közlemény a FINA vezetőjét.

A FINA közleménye nem tér ki arra, hogy a magyarországi esemény része lesz-e a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs rendszerének.

A koronavírus-járvány az elmúlt években minden sportág versenynaptárát átírta, a tokiói olimpiát 2020 helyett 2021-ben rendezték meg, a 2021-es fukuokai vizes vb-t pedig idén szerették volna lebonyolítani, s egészen január végéig úgy volt, hogy májusban a japán város fogadja a világ legjobb úszóit, műúszóit, műugróit és vízilabdázóit. Ám az omikron variáns okozta helyzetben Fukuoka jelezte, hogy újabb egy évvel szeretné elhalasztani az eseményt, a FINA pedig múlt kedden erősítette meg hivatalosan, hogy Fukuokában 2022. május 13-29. helyett 2023. július 14-30-án bonyolítják le a vb-t, a 2023 novemberére kiírt dohai világbajnokságot pedig 2024 januárjára halasztják. A hétfői közleményben a szövetség ugyanakkor jelezte, hogy még egyeztet a sportolókkal és más érdekelttel a dohai vb menetrendjéről.

A világbajnokságot csakis meglévő létesítményekben rendezik. Az úszás és a műugrás a Duna Arénában, a műúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a vízilabda mérkőzéseinek a margitszigeti Hajós ötvenese mellett Debrecen, Sopron és Szeged adhat otthont, a nyíltvízi úszók a tavalyi Eb-n jól vizsgázó Lupa-tavi helyszínen küzdenek majd.

A programban öt sportág szerepel. A megszokottal eltérően az első héten az úszók, műúszók és vízilabdázók szállnak medencébe. A második héten következnek a műugró- és nyíltvízi úszó-versenyek, valamint a pólótorna egyenes kieséses szakasza. Ezúttal a 25m-es toronyugrás nem kerül megrendezésre.

(MTI/MOB; fotó: obudagroup.hu)