A zárónapon nem lett érmünk, 20 medállal zártunk Bakuban

Magyarország a B csoportban a női olimpiai kézilabdatornán

2021. 04. 01.
Megosztás


A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) svájci székházában online rendezte a tokiói olimpia tornájának sorsolását, ahol a magyar női együttes a B csoportba került a spanyol, az orosz, a svéd, a francia és a brazil válogatott társaságába.

A bázeli eseményt nyomon követhettük az IHF Facebook-oldalán. Először a férfitorna sorsolását végezték el, majd következett a nők, magyar válogatottat is érintő két csoportja.

A korábban már megállapított kalapok szerint sorsolták a csapatokat két tálkából. Először a nemzet nevét húzták ki, majd a másik tálkából derült ki, hogy melyik csoportba került a válogatott. A rendező Japán eldönthette, hogy melyik csoportba szeretne kerülni.

A női torna csapatait a következő sorrendben húzták ki.

6. kalap: Brazília (B), Angola (A)
5. kalap: Korea (A), Franciaország (B)
3. kalap: Magyarország (B), Norvégia (A)
2. kalap: Montenegró (A), Orosz Olimpiai Csapat (B)
1. kalap: Hollandiia (A), Spanyolország (B)

Ezután a japánok eldönthették, hogy melyik csoportban szeretnének kerülni. A válogatott edzője, Ulrik Kirkely és a szövetség főtitkára közösen döntötte el, hogy a házigazda nemzet az A csoportba kerüljön.Az olimpiai női torna csoportjainak beosztása (zárójelben a 2019. évi vb-helyezés)

A csoport: Hollandia (világbajnok), Montenegró (vb-5.), Japán (vb-10.), Norvégia (vb-4.), Korea (vb-11.), Angola (vb-15.)
B csoport: Spanyolország (vb-2.), Orosz Olimpiai Csapat (vb-3.), Svédország (vb-7.), Magyarország (vb-14.), Franciaország (vb-13.), Brazília (vb-17.)

A férfitorna sorsolása: (zárójelben a 2021. évi vb-helyezés)

A csoport: Norvégia (vb-6.), Franciaország (vb-4.), Németország (vb-12.), Brazília (vb-18.) Spanyolország (vb-3.), Argentína (vb-11.)
B csoport: Dánia (világbajnok), Svédország (vb2-.), Portugália (vb-10.), Japán (vb-19.), Egyiptom (vb-7.), Bahrain (vb-21.)

A férfiaknál július 24-én, a nőknél másnap kezdődik a csoportkör. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Elek Gábor szövetségi kapitány együttese Franciaország ellen játssza első meccsét. Mindkét nem esetében az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe a két hatcsapatos csoportból. A férfiak döntőjére augusztus 7-én, a női fináléra másnap kerül sor. Minden mérkőzést a tokiói Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban játszanak.

A magyar női válogatott a 2008-as pekingi negyedik helyezést követően jutott ki ismét az ötkarikás játékokra, amelyen az idei lesz a hetedik szereplése. Az ötödiknél rosszabb helyen soha nem végzett, legjobb eredménye pedig a 2000-ben, Sydneyben szerzett ezüstérem volt.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter, IHF/Facebook)