Major gyorik

Major Veronika világkupa-győzelemmel hangolt az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Eb-re

2023. 02. 20.
Megosztás

Major Veronika győzelemmel rajtolt a kairói sportlövő világkupán a soron következő Európa-bajnokságra. Ezüstérmet szerzett Tóth Krisztián az IJF World Tour-sorozat izraeli Grand Slam-tornáján. Kettős magyar siker a nemzetközi öttusa Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokságon. A mezőny közepén végeztek a magyar alpesi sízők a franciaországi világbajnokságon. 27 éves magyar rekordot döntött meg a sevillai maratonon Szabó Nóra.

Major arany

Fotó: hunshooting.hu

Sportlövészet. Hét magyar sportlövő utazott el Kairóba a világkupa-versenyre. A sort a pisztolyosok kezdték. Vasárnap megszületett az első magyar érem, ráadásul a legfényesebb, miután Major Veronika megnyerte a 10 méter légpisztoly versenyszámot. Az alapversenyen 572 körös teljesítménnyel a kilencedik helyen végzett. A magyar sportoló már elkönyvelte, hogy lemaradt a nyolcfős fináléról, amikor kiderült, hogy a második helyen végzett indiai Esha Singh csak ranglista pontokért (RPO) indult a mezőnyben, így Veronika indulhatott a legjobb nyolc között a fináléban. Ott végig magabiztosan versenyzett és bejutott az aranyért folytatott csatába. A 16 pontig tartó aranymérkőzésen Major Veronika magabiztosan, 16-6-ra győzött a szerb Arunovic ellen.

"Nagyon boldog vagyok, ez a második vk-aranyérmem légpisztollyal. Kicsi pihenés után a sportpisztollyal folytatom, ott is szeretnék döntőbe jutni' – nyilatkozta a versenyző a szövetség honlapján.

Ugyanebben a számban Sike Renáta a 20., Csonka Zsófia a 45. helyen végzett.

Férfi légpisztolyban Tátrai Miklós a mezőny második felében végzett.

Folytatás a héten csütörtökig. A négy pisztolyos mellett lőállásba lép a 42 nemzet 340 lövőjét felvonultató mezőnyben három magyar puskás, Péni István, Hammerl Soma és Dénes Eszter is. A sportág következő kvalifikációs versenye a légfegyveres (10 m) Európa-bajnokság lesz március 5-15. között Tallinban, ahol minden számban 2-2 olimpiai kvótát is kiosztanak majd.

Toth tel aviv GS2023

Fotó: IJF/Sabau Gabriela

Judo. Az izraeli Grand-Slam tornával folytatódott a sportág olimpiai kvalifikációs sorozata. Az öt főt számláló magyar küldöttségből Gercsák Szabina (70 kg), Varga Brigitta és Özbas Szofi (63 kg), illetve Vég Zsombor (100 kg) az előcsatározások során búcsúzott a küzdelmektől.

A 90 kilogrammosoknál az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián a második fordulóban kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ott aranyponttal verte az Európa-bajnok svéd Nymant. A következő fordulóban az Ázsia-bajnok dél-koreai Li Szung Ho-t három intéssel győzte le. A negyeddöntőben a brazil Macedó elleni találkozón a hosszabbítás magyar vazarit és továbbjutást hozott. Az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes, hatszoros kontinensbajnok kubai Ivan Felipe Silva Morales következett, akit ipponnal vert Krisztián. A fináléban egy régi nagy ellenfél, a grúz Beka Gviniasvili következett, aki az elmúlt több mint egy évtized során kilenc győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki Krisztiántól. A törlesztés most sem sikerült a magyar judósnak, ezüstérmet szerzett. Tóth Krisztián ezzel pályafutásának huszonhetedik World Tour-érmét gyűjtötte be. Nagyon sokat érhet ez a szép eredmény: a Tel-Avivban szerzett olimpiai kvalifikációs pontokkal Tóth Krisztián „feliratkozott” immár a legjobbak közé, párizsi indulást érő pozícióba.

A kvalifikációs sorozat nem tart szünetet, a következő hétvégén a varsói European Open-viadalon lehet gyarapítani a pontok számát, a tervek szerint népes magyar csapat utazik majd a lengyel fővárosba.

Gall andras

Fotó: pentathlon.hu

Öttusa. A Magyar Öttusa Szövetség az elmúlt héten rendezte a Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokságát 13 nemzet 46 női, illetve 63 férfi versenyzőjének részvételével.

A hölgyeknél nyolc magyar jutott be a 18 fős fináléba. Gulyás Michelle a vívásban 22 győzelem mellé 12 vereséget gyűjtött össze és a negyedik helyen várta a folytatást. A lovaspályán hibátlan teljesítményt nyújtott, mindösszesen 2 pontot veszített időtúllépés miatt. Az uszodában hozta a formáját és a mezőny második legjobb idejével csapott célba. A befejező kombinált számban Michelle rajt-cél győzelmet aratott, így győzött a nemzetközi viadalon, és megvédte országos bajnoki címét. A magyar lányok közül Réti Kamilla óriási kombinált számot produkálva az ötödik helyen zárt, Bauer Blanka szintén az erős befejező számának köszönhetően a 7., míg Barta Luca a 8., Simon Sarolta 10., Alekszejev Tamara 11., Dobronyi Dorina a 13. helyen ért célba.

A férfiak mezőnyéből hiányzott az egyaránt világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhető Demeter Bence és Bereczki Richárd. Távollétükben hét magyar vitézkedett a fináléban. A versenyt a 20 éves Gáll András nyerte, aki a célbaérkezést követően még maga sem hitte el, ami vele történt. András a vívásban ötödik volt, 21 győzelem és 14 vereség került a neve mellé. A lovaglást megnyerte, úszásban harmadik lett. A kombinált számot 9:50,53-mas idővel nyerte, ezzel élete első fedettpályás győzelmét és magyar bajnoki címét zsebelte be. A negyedik helyen a kombinált számban második, világbajnoki ezüstérmes Szép Balázs érkezett a célba. Koleszár Mihály a 6., Bőhm Csaba a 7., majd a 8. helyen Tamás József futott át a célvonalon. Marosi Ádám tizedikként, míg Viczián Bence a 14. helyen végzett.

Negy fiú

Fotó: Kékesi Márton / Facebook

Alpesi sí. Több magyar sportoló is versenyzett a franciaországi világbajnokságon Courchevel Meribelben. Óriás-műlesiklásban a nőknél 114-en álltak rajthoz. A magyarok közül négyen is bejutottak a 60 fős második futamba, ahol Tóth Zita a 40., Hozmann Szonja a 43., Junia Brigitta a 48., Majtényi Hanna a 49. helyen végzett. A férfiak hasonló versenyszámában a kvalifikációs versenyről ketten is feljutottak a főversenyre. Ott Kékesi Márton és Úry Bálint egyaránt kiesett az első futamban.

A nők műlesikló számában Hozmann Szonja jutott be a legjobb 60 sízőt számláló 2. futamba, ahol végül a 42. helyet szerezte meg. Nem kvalifikált a 2. felvonásra, de a sok kieső miatt Junia Brigittát a 49., Majtényi Hannát az 52. helyre rangsorolták. Tóth Zita az első futamban kiesett.
A férfiak kvalifikációs versenyéről 3 magyar síző is bekerült a műlesiklás főversenyének 100 fős mezőnyébe. Ilyen a férfi sízőink esetében még nem fordult elő. (7. Úry Bálint,12. Kékesi Márton,15. Trunk Tamás). A három magyar alpesi síző közül a főversenyen ketten harcolták ki a 2. futamban való részvétel jogát, ahol Úry Bálint a 41. helyet szerezte meg. Trunk Tamás pedig nem teljesítette a 2. futamot, Kékesi Márton az első futamban esett ki, míg a negyedik magyart, Hozmann Rudolfot a kvalifikációs verseny első futamában zárták ki. Kékesi Márton még Super G-ben is rajthoz állt, ahol az 56 fős mezőnyben 46. lett.

Szabó nora

Fotó: masz

Atlétika. Nagyszerű eredményt ért el a sevillai maratoni versenyen Szabó Nóra. A magyar atléta 2:28:25-s idővel a 12. helyen ért a célba. Ezzel megdöntötte Földingné 1996-ban felállított 2:28:50-es magyar csúcsát. A nemzetközi szövetség honlapján vezetett 2023. évi világranglistán Nóra ezzel az eredményével az 50. helyen áll. A maratoni futók olimpiai kvalifikációs időszaka már 2022. novemberében megkezdődött, az olimpiai szint 2:26.50. Minden nemzet maximum 3 atlétát indíthat az olimpián. Az olimpia maratoni mezőnye 80 fő lesz. Nóra eredménye így biztató a 2024. március 30-án záródó kvalifikációs időszak és ranglista szempontjából.

(MOB-összeállítás)