A Magyar Sport Napját ünnepelték

Május 6., a Magyar Sport Napja - már 20. esztendeje

2020. 05. 06.
Megosztás


Május 6-a a Magyar Sport Napja. A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) - Magyarország legrégebbi egyesülete -, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta - immár 20. éve - ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Az 1875-ös eseményen atlétikai és ökölvívószámokban mérkőztek a sportolók. 2000-től minden évben ezen a napon, tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődeink előtt, elhelyezzük koszorúinkat a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél, ami az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyeként szolgált - olvasható a MAC közösségi oldalán.

A MAC 1875. április 8-án alakult meg, s az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István). A klubot 1989-ben a régi tagok újra bejegyeztették, majd 1993-ban fúzióra lépett a Népstadion SK-val, s elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

Az alkalomból hagyomány a budapesti Szabadság téri emlékművet megkoszorúzni a Magyar Athletikai Club szervezésében. A népes ünnepségre, tömeges aktivitásokra 2020. május 6-án a koronavírus-járvány miatt nem került sor. Szerdán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott az emlékműnél.

(MOB, fotó: MOB)