Kovács Zsófia a 24., Vanek Margit a 45. triatlonban

Május elsején nyitják a triatlonosok kvalifikációs ranglistáját, magyar szakember a zsűriben

2021. 03. 19.
Megosztás


A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vezetősége úgy döntött, hogy május elsején megnyitja az olimpiai kvalifikációs ranglistákat. A szervezet közölte: a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia esetében legkésőbb június 21-ig, míg a paralimpia vonatkozásában július 15-ig tart a kvalifikációs versengés. A jelenleg érvényben lévő, „befagyasztott” rangsor alapján 4 magyar versenyző utazhatna Tokióba, és a vegyes váltó is rajthoz állhatna. Az ITU Varga Bélát nevezte ki a tokiói olimpia versenyzsűrijébe.

Az ITU hozzátette: a triatlonosoknak három kontinensen összesen hat versenyen lesz lehetőségük pontokat gyűjteni. Ezek közül a világbajnoki sorozatba két (Jokohama, Leeds), a világkupába további négy (Oszaka, Lisszabon, Arzachena, Huatulco) viadal tartozik. A kontinensbajnokságokat, valamint a vegyes váltók olimpiai kvalifikációs versenyét szintén ebben az időszakban tervezik megrendezni.

A paratriatlonosoknak két kontinensen összesen legalább négy versenyt rendeznek a vb-, illetve a vk-sorozatban a kvalifikációs időszakban, valamint esetükben is lesznek kontinensbajnokságok.

A vezetőség személyi kérdésekben is hozott döntéseket, ezek között volt, hogy Varga Bélát nevezte ki a tokiói olimpia versenyzsűrijébe a mongol Byambaa Tsagaanbaatar helyett, aki a paralimpiai játékokkal összefüggésben kapott feladatára hivatkozva mondott le.

Tavaly a ranglistákat már tavasszal le akarták zárni, és május 11-ig az összes olimpiai kvótát – 55-55 férfit és nőit – kiosztották volna. A koronavírus-járvány hatására azonban az olimpiai kvalifikációs rangsort 2020 tavaszán „befagyasztották", így a jelenlegi lista a 2019 november közepi állapotokat tükrözi. Az akkori olimpiai szimuláció alapján a magyarok közül Bicsák Bence, Tóth Tamás, Kovács Zsófia és Bragmayer Zsanett kvótát kapna, ebben az esetben pedig a magyar vegyes váltó is rajthoz állhatna Tokióban.

Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

A magyar csapat összetétele (kótások, szintet teljesítők, tartalékok) ide kattintva megtekinthető.

(MTI-MOB; fotó: MTI)