Már Los Angeles-re készül a teqball

Már Los Angeles-re készül a teqball

2022. 12. 07.
Megosztás


Egy nagyon fiatal sportág, a teqball volt a vendége a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek december 6-án. A mindössze nyolc évre visszatekintő játékot pedig a hazai és a nemzetközi mezőny két legjobbja, az egyaránt kétszeres világbajnok Janicsek Zsanett és Bányik Csaba mutatta be a kertvárosi közönségnek. A közgyűlésen Hóbor Béla elnöknek újabb bizalmat szavaztak.

A teqball magyar mérnökök fejlesztésének köszönhetően mindössze 2014-ben alakult, a sportágat a brazil labdarúgólegenda, Ronaldinho 2016. október 18-án mutatta be Budapesten. Az első világbajnokságot 2017-ben szintén a magyar fővárosban rendezték, és akkor alakult meg a Nemzetközi Teqball Szövetség is, melynek ma már több mint 120 tagállama van. Érdekes, hogy Magyarországon csak 2020-ban jött létre a szövetség. Az alkulás óta összesen öt világbajnokságot rendeztek, ebből kétszer Budapesten, legutóbb pedig november végén Nürnbergben, ahol Janicsek Zsanett női párosban Vasas Leával világbajnok lett.

A két fiatal sportoló a december 6-i Varjú-esten bemutatta teqball szabályait, meséltek saját pályafutásukról, a teqball-al való első találkozásukról, a Ronaldinho-hoz, Puyol-hoz, Cafú-hoz vagy Neymar-hoz fűződő kapcsolatukról, illetve felidézték az elmúlt három világbajnokság történéseit is.

„Jó úton jár a sportág afelé, hogy 2028-ban, Los Angeles-ben már ott lehessen az olimpiai programban – mondta Bányik Csaba. – Mivel az Amerikai Teqball Szövetség is nagy erőket mozgat meg, már most ötven százalékosnak látom a teqball bekerülését. Reméljük, az elkövetkezendő időszakban ez az arány csak emelkedni fog!”

„Nagyon szeretném ezt sportágat 2028-ig magas szinten űzni – tette hozzá Janicsek Zsanett , mert akkor nekem is lehetne esélyem az olimpiai kvalifikációra. Az álmom pedig az, hogy Los Angelesben én is a dobogón állok majd.”

A két sportoló a rendezvény végén az Erzsébetligeti Színház előtt egy rövid teqball-bemutatót is tartott a közönségnek, illetve azok a fiatalok, akik kedvet kaptak a játékhoz, maguk is kipróbálhatták ezt ez új magyar találmányt.

Az idei év utolsó Varjú-estjének krónikájához tartozik, hogy a program előtt a házigazda Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör megtartotta tisztújító közgyűlését. Ezen a tagok újabb négy évre bizalmat szavaztak a klub jelenlegi elnökének, Hóbor Bélának.

„Nagy megtiszteltetés és nagy felelőség is ez számomra – mondta Hóbor Béla. – Szeretném, ha a klub a 2026-ig tartó ciklusban ugyanolyan zavartalanul működne, mint az elmúlt 15 évben történt. Ha ez így lesz, akkor garantálom, hogy sok izgalmas és érdekes programmal találkozhatnak majd a kertvárosi sportbarátok.”

A közgyűlésen résztvevő tagok az elnökségnek és a felügyelőbizottságnak is bizalmat adott.

(MOA/Riersch Tamás)