Maradt a 14 magyar kvóta, de van remény egy 15.-re

Maradt a 14 magyar kvóta, de van remény egy 15.-re

2012. 05. 17.
Megosztás

Néhány tizedmásodpercen múlt a bravúr a poznani pótkvalifikációs viadal csütörtök délelőtti döntői során.

Mivel nem sikerült megszerezni a maximális nyolc olimpiai indulási jogot, így a férfi kajakosoknál marad a hét magyar kvóta.
A K-1 1000 méteres szám döntőjében Pauman Dániel a harmadik helyen ért célba. A poznani verseny hivatalos honlapján megjelent eredménylista szerint kevesebb mint egy másodperccel maradt le a még olimpiai kvótát érő második helyről.

K-2 200 méteren valamivel nagyobb volt a különbség. Sík Márton és Beé István a hetedik helyen zárta a versenyt, ebben a számban az oroszoknak jutott újabb londoni kvóta. A maximális nyolc férfi kajakos helyett tehát hét lehet ott az olimpián, ugyanis a tavalyi szegedi világbajnokságon ennyi indulási jogot gyűjtött be a válogatott.

Storcz Botond szövetségi kapitány korábbi nyilatkozata szerint így Londonban valószínűleg K-2 és K-4 1000 méteren, valamint K-1 200 méteren áll rajthoz magyar hajó. Természetesen a csapat pontos összeállítása a következő hetek hazai válogatóversenyein alakul majd ki.

Délután rendezték a kenus döntőket a poznani pótkvalifikációs viadalon.

A magyar válogatottnak két számban volt lehetősége a kvótaszerzésre, ám sem Horváth Gábor, sem a Korisánszky-testvérek nem jártak sikerrel.
C-2 1000 méteren csak a győztesnek járt olimpiai kvóta, és a hazai pályán versenyző lengyel páros ezúttal verhetetlennek bizonyult. Korisánszky Péter és Dávid ugyan a cél előtt 200 méterrel még a második helyen haladt, végül negyedikként ért célba a fiatal magyar kettős. Horváth Gábor pedig a kenusok sprintszámában szalasztotta el a kvótaszerzés lehetőségét, ugyanis hibás rajt miatt kizárták.

Magyarország - köszönhetően a tavalyi szegedi világbajnokságon elért kiváló eredményeknek - a lehetséges 18-ből 14 olimpiai kvótát szerzett meg. A női kajakosok mérlege hatból hat, a férfi kajakosoké pedig nyolcból hét. Férfi kenusoknál a lehetséges négyből csak egy indulási jogot sikerült begyűjteni, méghozzá Vajda Attila révén, aki – amennyiben beigazolódik a papírforma a hazai válogatókon – megpróbálkozhat a címvédéssel Londonban a kenu egyesek 1000 méteres számában, és elindulhat a sprinttávon is.

„Bíztam benne, hogy szerzünk még olimpiai kvótákat a meglévő 14 mellé, de természetesen ugyanezzel a céllal jöttek Poznanba más országok olimpiai és világbajnok versenyzői, és bizony közülük többen kvóta nélkül maradtak. Sajnos, vagy inkább szerencsére ma már olyan erős a nemzetközi kajak-kenu mezőny, hogy az olimpiai kvalifikáció is komoly kihívást jelent, minden indulási jogot nagyon meg kell becsülnünk. A 14 kvótánál többet egyébként Európában – az első számításaim szerint – csak az oroszok és a németek szereztek” – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány a döntők után.

Holnaptól érdemes Szegedre figyelni, ahol a női kajakosok is megkezdik a hazai válogatóversenyek sorát, és az olimpiai valamint világbajnokok egymás ellen, a londoni csapatba kerülésért csatáznak.


Mégis százszázalékos lehet a férfi kajak válogatott

Van esély arra, hogy a lehetséges nyolcból mégis megszerzi mind a nyolc olimpiai kvótát a magyar válogatott.
A nemzetközi szövetség első gyorsszámításai szerint ugyanis a korábbi hírekkel ellentétben mégis kvótát ér Pauman Dániel (a képen) harmadik helye.
Több okból sem egyszerű a londoni olimpia kajak-kenus kvalifikációs rendszere: a sportág nemzetközi fejlődése miatt egyre nehezebb kijutni a sportolóknak az olimpiára, ráadásul szurkolóként és újságíróként is meglehetősen nehéz követni az eseményeket.
A legfrissebb hírek szerint például mégis sikerült a maximális nyolc olimpiai kvótát megszereznie a magyar válogatottnak a férfi kajakosok között. Legalábbis a nemzetközi szövetség „gyorskalkulációja” szerint Pauman Dániel olimpiai indulási jogot szerzett azzal, hogy a poznani pótkvalifikációs versenyen 1000 méteren a harmadik helyen ért célba.
Elvileg csak az első két hely ért volna kvótát, de a bonyolult szabályok miatt – a tavalyi szegedi világbajnokság és a mostani viadal eredményeinek összesítése után – úgy tűnik, hogy mégis 100 százalékos teljesítményt nyújtottak a férfi kajakosok a kvalifikációs sorozatban.
Hivatalosan június elsejéig értesíti a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség az országokat arról, hogy pontosan hány versenyzőjük indulhat Londonban.

„Férfi K-2 1000 méteren egy olyan portugál páros nyert, amelynek az egyik tagja tavaly, a szegedi világbajnokságon egyesben már indulási joghoz jutott - magyarázta az MTI-nek Storcz Botond szövetségi kapitány. - Mivel az ilyen átfedések esetére a kvalifikációs szabályok azt írják elő, hogy a nagyobb hajóosztályhoz, azaz a pároshoz megy a kvóta, egyesben egy hely felszabadul, s ezt szerintünk az itt, Poznanban harmadik Pauman Dániel révén mi kaphatjuk.”

Ezen kívül is volt okunk örömre Poznanban! A pótkvalifikációs viadallal egyszerre rendezték ugyanis a parakenu világbajnokságot, ahol sikerült egy bronzérmet és több értékes helyezést begyűjtenie a magyar csapatnak.
A válogatott újonca Bencze János élete első világversenyén a harmadik helyen ért célba. Kajdi Katalin negyedik, Szabó Sándor ötödik, Rigó Imre pedig kilencedik lett saját versenyszámában.
Az már szerdán eldőlt, hogy Pál Bence ezúttal nem jutott döntőbe.
„Rendkívül erős szél fújt egész nap, ami nagyon megnehezítette a parakenusok dolgát. Dicséret illet minden magyart, hogy ilyen időjárási körülmények között tisztességgel végighajtották a távot. Világszerte rohamosan nő a parakenu népszerűsége, körülbelül 30 százalékkal több versenyző indult Poznanban, mint a tavalyi világbajnokságon, ennek ellenére a legfontosabb célunkat teljesítettük, és éremmel megyünk haza” – értékelt Weisz Róbert csapatvezető.

Az egyes számok kvóta szerzői és a magyar eredmények:

Férfiak:
K-1 200m: 1. Maxime Richard (belga), 2. Egidijus Balciunas (litván)
K-2 200m: 1.Yury Postrygay, Alexander Dyachenko (orosz),...7.Sik Márton, Bee István
K-1 1000m: 1. Cyrille Carre (francia), 2.Maximilian Benassi (olasz), 3.Pauman Dániel
K-2 1000m: 1.Fernando Pimenta, Emanuel Silva (portugál)
C-1 200m: 1.Lubomir Hagara (cseh), 2.Andrzej Jezierski (ír),...Horváth Gábor kizárva szabálytalan rajt miatt
C-1 1000m: 1.Sebastian Brendel (német), 2.Josif Chirila (román)
C-2 1000m: 1.Marcin Grzybowski, Tomasz Kaczor (lengyel),...4.Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter
Nők:
K-1 200m: 1. Inna Klinova (ukrán), 2. Norma Murabito (olasz)
K-1 500m: 1. Yulia Kachalova (orosz), 2. Mira Veraas Larsen (norvég)
K-2 500m: 1. Josefin Nordlow, Karin Johansson (svéd)