Matyasovszky Dalma újra aranyérmes, Ferenczi Melinda ezüstöt nyert

Matyasovszky Dalma újra aranyérmes, Ferenczi Melinda ezüstöt nyert

2013. 07. 19.
Megosztás

Az EYOF zárónapján, a leány kosárválogatott bronzérme után újabb érmekkel gyarapodott a magyar dicsőségtábla. A nemzetek közötti éremtáblázaton Magyarország a 4. helyen végzett.

A XII. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál péntek délutáni versenyszámaiban az atléták, az úszók és a tornászok hozhattak még érmeket, végül az úszó Matyasovszky Dalma (EuropTec-Zalavíz ÚK, edzője Horváth Csaba) arany-, a rövidtávfutó Ferenczi Melinda (Zalaszám-ZAC, Kálmán Ferenc) ezüstéremmel zárt.

Úszásban hét döntőben voltak versenyzőink érdekeltek. A nap utolsó előtti egyéni fináléjában, 200 méteres háton Matyasovszky Dalma alaposan megjavítva eddigi legjobbját, biztosan nyerte meg, a 100 hát után a hosszabbik távon is az aranyérmet. Dalma 2:13.71-es ideje új EYOF-rekord, a régit 2005-óta nem tudták megdönteni.

A további számokban 100 háton Varga Dominik 4., 100 mellen Török Eszter 5., 100 gyorson Szucsik Bence és 200 gyorson Buskó Csenge 6., Felkai Boglárka 100 pillangón a 7. lett.
Az úszó program utolsó számában a leány 4x100-as vegyes váltóban az utolsó 50 méterre fordulva még a magyar váltó a harmadik helyen haladt a cél felé, de a spanyolok végül megelőzték lányainkat, a Matyasovszky Dalma, Török Eszter, Felkai Boglárka Zsuzsanna, Buskó Csenge összeállítású négyes 4. lett.

Atlétikában Ferenczi Melinda a legjobb időt futva került a fináléba 200 méteren. A döntőben is megállta a helyét a zalaegerszegi lány, igaz holland riválisa megelőzte, de 24.11 mp-es egyéni csúcsa ezüstérmet jelentett számára.
A nap további magyar vonatkozású döntőiben Kis Réka rúdugrásban, elmaradva eddigi legjobbjától 13. lett. A 4x100 méteres fiúváltó a 8. helyen ért a célba. Távolugrásban Schmidtka Vince az első ugrásánál megsérült, így helyezetlenül zárta a viadalt.

Tornában Kardos Botond három szeren is kiharcolta a döntőben való részvétel jogát. A legelőkelőbb helyezését talajon érte el, itt 4., lovon az 5., korláton a 7. helyen végzett. Dudás Norbert a tartalék sorból előlépve szerepelhetett gyűrűn a fináléba, ahol 7. lett.

A nap magyar vonatkozású részletes eredményeit itt megtalálja

A XII. Nyári EYOF záróünnepségét pénteken este rendezik.

A magyar küldöttség ezzel befejezte utrechti szereplését. A mérleg 14 érem, ebből 8 arany, 3 ezüst, 3 pedig bronz. Az egyes érmeken négy sportág osztozik: az atléták (4 – 1 – 0), az úszók (3 – 1 – 0), a judósok (1 – 1 – 0) és a kosárlabdázók (1 bronzérem).

A magyar dicsőség táblát itt megtekintheti

Nemzetek közötti éremtáblázat alapján: