Megemlékezés, búcsúzások, az olimpiai eszme népszerűsítése

Megemlékezés, búcsúzások, az olimpiai eszme népszerűsítése

2022. 02. 21.
Megosztás


Megemlékezés az Óbudai temetőben, kiállítás és az olimpiai eszme népszerűsítése Debrecenben, búcsúztatások a Szent István Bazilikában és Vonyarcvashegyen – kollégáink írása. A Magyar Olimpiai Akadémia elmúlt, tartalmas hetének hírei következnek.

Február 14-én, hétfőn délután az MTK Baráti Kör, a Budapesti Városvédő Egyesület, a Kárpátia Sport Polgári Társulás, az Aranycsapat Alapítvány a MOB Magyar Olimpiai Akadémiával együtt megemlékezést tartott Hidegkuti Nándor, olimpiai bajnok labdarúgó halálának 20. évfordulója alkalmából az Óbudai temetőben, a bajnok sírjánál. A kezdeményező MTK Baráti Kör részéről Millisits Máté köszöntötte a megjelenteket. A köszöntő után Sinkovits-Vitay András színművész szavalta el a Himnusz versszakait. A megemlékezés végén a szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit a bajnok sírján. A MOB és a MOA koszorúját Győr Béla MOA főtitkát helyezte el.

Február 15-én jelent meg az Ökoiskolai Hírmondó 2022. februári, 6. száma, melyben "Gyorsabban, magasabbra, zöldebben!" címmel cikk jelent meg kollégáink tollából. A 2021 nyári tokiói és a mostani téli olimpia kapcsán a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ és a Magyar Olimpiai Bizottság Sportigazgatósága segített abban, hogy öko-olimpiai információkat közölhessen a lap. Az összeállításban kollégáink közül Parádiné Kenéz Tünde, az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központjának munkatársa, egyben a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője és Pignitzky Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportigazgatóságának munkatársa, egyben az Erasmus+ ASAP projekt menedzsere és szakértője vettek részt.



A Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya a pekingi téli olimpia ideje alatt is népszerűsítette az olimpiai eszmét. A debreceni köznevelési intézmények tanulói részére bemutatta a Debrecenhez kötődő olimpikonokat, kiemelten a téli olimpiákon szerepelt élsportolókat. A Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói a téli olimpia alatt a tantermek díszítésével a játékok hangulatát idézték fel, valamint az első napon az ötkarika színeibe öltözve élő szoborként megformálták a szimbólumot. A Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő olimpikonokat bemutató tárlatot két hétig tekinthették meg. A kiállítás apropója, hogy az intézmény tanulója volt Nagy Konrád kétszeres, nagypályás gyorskorcsolyázó olimpikon. Az iskola pedagógusai nagyon büszkék Konrád eredményeire, a tanulók pedig példaképként tekintenek rá. A Budapest School Debrecen diákjai is az olimpiai küzdelmek lázában égtek az elmúlt két hétben. A különböző modulokon keresztül ismerkedtek meg az olimpikonokkal, történeteket dolgoztak fel csapatként és egyénileg is. Sok élménnyel és tudással gyarapodtak, és feledhetetlen pillanatokat éltek át a téli olimpia ideje alatt.

Február 17-én, csütörtökön délután, a Szent István Bazilika altemplomában búcsúztatták az életének 79. évében, december 31-én elhunyt Madarász Csilla többszörös olimpikon úszót. Madarász Csilla a Budapesti Kinizsi, majd az FTC úszója volt. 1958-tól 1964-ig tizenkilenc alkalommal szerepelt a magyar úszó válogatottban. Két nyári olimpián vett részt. A római katolikus szertartás mellett a versenyzőtársak részéről is elbúcsúztatták. A szertartáson részt vett dr. Wladár Sándor, olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, MOB elnökségi tag, dr. Iglódi Endre, a MOB Hagyományőrző Bizottság Tagja, az elhunyt sógora és Győr Béla, MOA főtitkár, aki elhelyezte a MOB és MOA nevében a megemlékezés virágát, az olimpikon végső nyughelyén, a Szent Gizella teremben található urnájánál.



Február 19-én, szombaton délelőtt, a vonyarcvashegyi temetőben mély részvét mellett helyezték örök nyugalomra, a február 4-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Bodnár Tibor, világ- és Európa-bajnok, olimpiai 5. helyezett, kiváló futóvadlövőt. A több száz fő megemlékező előtt, a ravatalnál Pali Róbert, Vonyarcvashegy nagyközség polgármestere, dr. Pongrácz Antal, a Kígyósvölgyi Vadásztársaság elnöke és Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetsége főtitkára, MOB tag búcsúzott Bodnár Tibortól, méltatva életútját, kiemelve sportolói és emberi tulajdonságait. A futóvadlövészet egyik legkiemelkedőbb hazai egyénisége a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola SE, majd az Újpesti Dózsa versenyzőjeként tette le névjegyét a nemzetközi mezőnyben. 1974 és 1986 között volt válogatott kerettag, négy alkalommal választották az év sportlövőjének (1978, 1979, 1981, 1984). Vadásztársai a hamvai urnába helyezésekor díszlövésekkel és vadászkürt zenével búcsúztak nagyszerű társuktól. A MOB és a MOA nevében Győr Béla, MOA főtitkár helyezte el a kis győzelmi koszorút a bajnok ravatalánál, majd urnájánál, ahol szintén lerótta kegyeletét dr. Iglódi Endre is.



(MOB-MOA/Győr Béla; fotó: Balogh Róbert, Molnár László, DHSE, archív)