Megérkeztek az első adományok az Ukrán Olimpiai Bizottsághoz

Megérkeztek az első adományok az Ukrán Olimpiai Bizottsághoz

2022. 04. 14.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság közreműködésével megérkeztek a kárpátaljai Ungvárra az első adományok az Ukrán Olimpiai Bizottsághoz. A háború sújtotta országnak szánt felajánlások sportruházati cikkeket, sportcipőket tartalmaznak.

Mint ismert, a MOB az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítséget; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Sergey Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről.

Az ukrán elnök több szervezetet és vállalatot is megkeresett, hogy a lehetőségeiknek mérten küldjenek adományt az ukrajnai Ungvárra, a Yunist Sportkomplexumba, ahol az Ukrán Olimpiai Bizottság kárpátaljai irodája is található. A MOB az adományok szállításának szervezésében vesz részt.

Egy nagyobb adag küldemény már megérkezett Budapestre, amelyet a MOB mikrobuszával egy kétfős delegáció juttatott el Ungvárra Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottság tagjának vezetésével, Vasvári Ferenc, a MOB munkatársának kíséretében.

Az első sikeresen kézbesíthető adományt az ASICS Europe ajánlotta föl, a küldemény április 14-én sikeresen eljutott az ukrán félhez, amit Olena Hovorova olimpiai bronzérmes hármasugró (2000), az Ukrán Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja vett át. Sergey Bubka kollégáján keresztül telefonon köszönte meg a MOB segítségét. A fogadóbizottság tagja volt Molnar Mihajlo Vasziljovics, az Ukrán olimpiai Akadémia Kárpátaljai Régiójának vezetője is.

Hamarosan újabb segélyszállítmányok érkezhetnek Ungvárra, a szervezés már javában zajlik.

Arról korábban beszámoltunk, hogy a magyar sportban, sportért tevékenykedő kilenc szervezet összefogott és tízmillió forintot ajánlott fel az ukrajnai háború Magyarországra érkező menekültjeinek támogatására. Az együttműködés és támogatás kezdeményezője a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyulay Zsolt, a kezdeményező Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az akcióban résztvevő szervezetek március eleji találkozója után úgy fogalmazott, hogy a magyar sporttársadalom széles körű összefogása példaértékű.

(MOB/VF)