Meghalt Földessy Ödön olimpiai bronzérmes távolugró

Meghalt Földessy Ödön olimpiai bronzérmes távolugró

2020. 06. 09.
Megosztás


Hosszan tartó betegség után június 9-én hajnalban elhunyt Földessy Ödön olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok távolugró - tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot. A kétszeres olimpikon július 1-jén lett volna 91 esztendős.

Földessy Ödön 1929. július 1-jén született Békésen. 1948-tól versenyzett újpesti színekben; magasugróból lett távolugró. Az ugrószámok mellett rövidtávfutásban is sikeres tudott lenni: kétszer is tagja volt az Újpest 4x100 méteres országos bajnok csapatának. Két olimpián vett részt távolugróként: 1952-ben Helsinkiben bronzérmet nyert, 1956-ban Melbourne-ben a 21. helyen végzett. Az 1954-es berni Európa-bajnokságon aranyérmes lett.

Sportolói pályafutása után elvégezte a rendőrakadémiát és a Testnevelési Főiskolát is. A BRFK Közlekedésrendészeti Osztályán dolgozott, nyugdíjazását követően ezredessé léptették elő.

Az ötvenes évek második felében felesége volt Marosi Paula, olimpiai arany- (1964) és ezüstérmes (1968) tőrvívó.

A MOB 90. születésnapja alkalmából az itt olvasható írással köszöntötte.

Földessy Ödön hosszan tartó betegséget követően egy budapesti kórházban hunyt el kedden hajnalban. Temetéséről később intézkednek. A Magyar Olimpiai Bizottság osztozik a család és az atléták közösségének gyászában.

Földessy Ödönt a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

(MOB, fotó: MTI)