Kárándy Könyvtár Halmay1

Megnyitották a Kárándy József Sportkönyvtárat

2024. 01. 15.
Megosztás

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület között adományozási szerződést írtak alá Szombathelyen. A megállapodás értelmében az egyesület 1126 db sportkönyvet és 107 db DVD lemezt adott át a könyvtárnak, utóbbi vállalta a sportkönyvtár jövőbeni működtetését.

A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Kárándyné Bódis Gyöngyi, a sportkönyvtár névadójának özvegye és Tóth Kálmán, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője is.

Az esemény apropóját Kárándy József halálának 20. évfordulója adta, aki már gyerekkorában örök barátságot kötött a sporttal. Többek között részt vett a Zala megyei sakk csapatbajnokságban és később hosszú évekig lelkes amatőrként tekézett. Szombathelyre kerülvén az APEH Vas Megyei Igazgatóságán, mint osztályvezető dolgozott. 1985 óta rendszeresen szerepelt szellemi sportvetélkedőkön, így került kapcsolatba a szombathelyi olimpiabarátokkal, akikkel közösen 1996-ban megalapították a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet. Haláláig a baráti kör titkári teendőit látta el.

„A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület vezetői 2022-ben kerestek meg, hogy a Kárándy József Sportkönyvtár gyűjteményét be tudnánk-e fogadni megőrzésre és szolgáltatásra. Ekkor megkezdődött a tájékozódó munka, számba vettük a gyűjteményt, melyben unikális sporttörténeti dokumentumok, angol, német, francia, román, cseh és észt nyelvű anyagok is megtalálhatók. A különlegességek között van például az 1966-os kiadású német nyelvű Coubertin báró-féle olimpiatörténet, az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról készült német nyelvű kiadvány és a Magyar Olimpiai Akadémia évkönyvei is. A DVD-ken nyomon követhető a szombathelyi olimpiai egyesület több, mint 25 éves tevékenysége. A gyűjteményi listát a könyvtár honlapján lehet böngészni, abból beiratkozott tagként bárki kölcsönözhet, ugyanakkor néhány dokumentumot csak helyben lehet majd használni” – számolt be az előzményekről dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója.

Kárándy Könyvtár Halmay2
Szakály Ferenc

Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke felelevenítette a Kárándy József Sportkönyvtár történetét. 2005-ben, a névadó halálának első évfordulóján került sor az első könyvtáravatóra dr. Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó közreműködésével. Az induló készlet zömét a névadó hagyatéka képezte és a „házi könyvtárat” özvegye gondozta. 2009-ben a sportkönyvtár megújult. Időközben a készlet közel tízszeresére emelkedett dr. Szabó Lajosnak, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeum igazgatójának és a sok felajánlónak köszönhetően. Horváth Vilmos akkori elnök vette fel a kapcsolatot a szombathelyi egyetemi könyvtár vezetőjével, Barki Katalinnal. Így nyílhatott meg második alkalommal is a sportkönyvtár. 2022-ben a már ELTE SEK névre átkeresztelt intézmény kezdeményezte a sportkönyvtár működésének módosítását. A felajánlott formában ezt a Halmay Egyesület nem fogadta el, hanem felvette a kapcsolatot a Berzsenyi Dániel Könyvtárral. Az egyesület fontosnak tartja, hogy Szombathelyen és Vas vármegyében maradjon a gyűjtemény, ezért döntöttek úgy, hogy gondozásával a Berzsenyi Dániel Könyvtárat bízzák meg.

Kárándy Könyvtár Halmay3
Szakály Ferenc

Az adományozási szerződést dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Gál László egyesületi elnök írták alá.

(MOA, HZOHE/Gál László; fotók: Szakály Ferenc)