Megvannak az EYOF kajak-kenu indulói

Megvannak az EYOF kajak-kenu indulói

2017. 06. 11.
Megosztás


Csütörtöktől szombatig a júliusi, győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál indulás jogáért válogatóztak a fiatalok Szegeden a Maty-éri pályán.

„Óriási az érdeklődés a fiatalok részéről, férfi K-1 500 méteren 55 induló nevezett, a hölgyeknél ugyanebben a versenyszámban 44 induló lesz, vagyis a hazai világverseny lehetősége sokakat megmozgat” – mondja Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

A hétvégén mind a hat versenyszámban eldőlt, kiket jelöl a szövetség az indulásra.

Csütörtökön elsőként az U15-16-os korosztályban a fiú kenusok mutatkoztak be. A szám favoritja a paksi Hodován Dávid és a dunaferres Kollár Kristóf volt, ám a hatos pályán nevető harmadikként érkezett a rácalmási Horváth Benedek. Vízi Gábor tanítványa két éve foglalkozik a kenuzással, de meggyőző volt, amit a döntőben mutatott. Hogy minek köszönhette a sikerét?

„Beérett a sok munka, amit az edzőmmel végzünk. Boldog vagyok, hogy ott lehetek az EYOF-on, de még igazából nem fogtam fel, hogy mit is jelent ez az eredmény” – nyilatkozta a fiatal versenyző.

Pénteken az újpesti Rendessy Eszter és a ferencvárosi Keresztes Kristóf szerzett EYOF csapattagságot. Rendessy Eszter négy éve kajakozik az UTE-ban, ahol sprinter világbajnokunk, Beé István és Beé-Samu Andrea egyengeti pályafutását. Természetesen ők voltak az elsők, akik a versenyzőt megölelgették a stégen.

„Nagyon izgultam a verseny előtt, de úgy döntöttem, lesz, ami lesz alapon versenyzek. Nem néztem ki oldalra, próbáltam a maximumot kihozni magamból” – mondta Rendessy Eszter, akinek klubtársa, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a példaképe.

Keresztes Kristóf számára nagy meglepetés volt a győzelme.

„Még sose nyertem versenyt, mindig a második-harmadik helyen zártam, de most megérte mellőzni az iskolát is, mert összejött az EYOF-indulás” – magyarázta lelkesen Kristóf, aki öt éve kajakozik.

A válogató utolsó napján, szombaton óriási csatát hozott a férfi kajak U15-U16-os korosztály 500 méteres döntője. Opavszky Márk (a képen) csak célfotóval, mindössze 53 ezreddel utasította maga mögé a Váci SE színeiben versenyző Kiss Ádámot, így nem csoda, hogy az ifjú kajakos a partra érve örömkönnyeket hullatott edzője, Nyerges Attila nyakában.

„Nagyon megérdemelte az edzőm, hogy újra sikeres versenyzője legyen, mert ő egy kiváló szakember, aki már sok jó kajakos felnevelt – mondta Opavszky Márk, aki tavaly a szegedi ORV-n is nyerni tudott. A 16 éves fiatalember ezzel bebiztosította helyét a győri „mini-olimpiára”, amelyet július közepén rendeznek. – Azért jó, hogy részt vehetek az EYOF-on, mert így lesz alkalmam megismerni a korosztályom legjobbjait a nemzetközi mezőnyben” – tette hozzá az ifjú versenyző.

A női kenusok között Molnár Csenge esélyeshez méltóan, óriási fölénnyel, több mint 12 másodperccel győzött 500 méteren. A szegediek 16 éves kenusa 2016-ban 1000 méteren nyert ORV-t, ezúttal a rövidebb távon állhat rajthoz az EYOF-on.

„Arra számítok, hogy körülbelül ugyanaz a mezőny jön össze Győrben is, mint a tavalyi ORV-n, remélem, hogy nekem is hasonló eredményt sikerül majd elérnem. Egy év alatt közel 2 másodpercet javultam 500-on, így lehet esélyem, a pályafutásom szempontjából pedig hatalmas lökést adhat, hogy hazai közönség előtt, egy olimpiai fesztiválon szerepelhetek.”

Meglepetés egyedül serdülő női kajakban született a szombati EYOF-válogatón, ahol K-1 500 méteren Kőbán Rita tanítványa, Szellák Szabina győzött az KSI versenyzője, Kőhalmi Emese Boglárka és az esztergomi Csikós Zsóka előtt.

„Engem is meglep, hogy nyerni tudtam, mert én vagyok a korosztály egyik legkisebbje, ráadásul még sosem tudtam győzni ebben a mezőnyben – mondta az MTK-s Szellák Szabina. – Brutálisan boldog vagyok, nagyon sokat köszönhetek Rita néninek, aki nemcsak az edzőm, hanem egyben a példaképem is. Mindent tud, amit erről a sportról tudni kell, ennek megfelelően mindent meg is lehet tőle tanulni.”

Július 25-26.-án az 500m, 28-29.-én a 200m táv versenyeire kerül sor.
Az EYOF-on bajnokot avatnak K-1, K-2, C-1 és a mixed számokban.

Négy kajakos, Keresztes Kristóf, Opavszky Márk, Rendessy Eszter és Szellák Szabina, valamint két kenus Horváth Benedek és Molnár Csenge képviselheti a magyar színeket a július végi győri EYOF-on – erről döntött hétfőn délután a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége.

Az EYOF-ra kvalifikált magyar kajak-kenu csapat:

Fiúk:

K-1 200m: Keresztes Kristóf Domonkos (Ferencváros Rekontir)
K-1 500m: Opavszky Márk (Szervas)
C-1: Horváth Benedek (Rácalmás)

Lányok:

K-1 200m: Rendessy Eszter (UTE)
K-1 500m: Szellák Szabina (MTK)
C-1: Molnár Csenge (Szeged Démász)

(MOB-MKKSZ, fotó: MOB/Szalmás Péter)