Mészáros Anett Baku előtti bravúros visszatérése máris egy lépés Rio felé

Mészáros Anett Baku előtti bravúros visszatérése máris egy lépés Rio felé

2015. 06. 15.
Megosztás

A budapesti olimpiai kvalifikációs GP-verseny második napján mindenki nagyon várta a nők 70 kg-os mezőnyében Mészáros Anett visszatérését. Nem hiába szurkoltak sokan a lelátón a szimpatikus budaörsi versenyzőnek, aki végül a bronzérmet szerezte meg, pontokat gyűjtve a rió kvalifikációhoz.

Másfél évnyi viszontagságok után egy sérülésből visszatérve első ellenfele a japán Arai Csizuru volt, akitől Anett februárban az Europa Open-viadalon ipponnal kapott ki, s azon a találkozón meg is sérült. Most ebből a sérüléséből felépülve vágott vissza ázsiai riválisának, akt hatalmas csatában minimális különbséggel győzött le.

Ezután jöhetett a kubaiak világbajnoki bronzérmese, Cortes. Anett a régről ismert, erőtől és önbizalomtól duzzadó judóját csillogtatta, a bíró pedig jutalmazta is agilitását, kétszer is megintette a kubait. Következett az elődöntő, a spanyol Bernabeuval.

A spanyol, aki végül a súlycsoport győztese lett, magyar riválisát földharcra kényszerítette. A bíró többször is jelezte, hogy elkezdődött a leszorítás, majd mindannyiszor vissza is vonta ítéletét. Utolsóra, amikor már a nézők füttykoncertje kísérte ítéletét, nem a felállás mellett döntött, hanem kihirdette a spanyol győzelmét. Hosszú percekig jelezte a publikum a nemtetszését, a zsűri is visszanézte a történteket, de a végeredmény nem változott, így Anett a bronzéremért mérkőzhetett.

Ellenfele a marokkói Aszma Niang volt, aki már rendelkezett korábban GP-arannyal. A magyar judós irányította végig a találkozót, ellenfelét kétszer is megintették, s végül az előny megmaradt. Mészáros Anett a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s ezzel bejelentkezett a riói olimpiára. Értékes pontokkal gazdagodott az olimpiai kvalifikációs ranglistán.



Lett volna még egy magyar bronzcsata ezen a napon, de Bor Barna felkötött karral ült a nézőtéren a finálék alatt. Kérdésünkre válaszolva megnyugtatott minket, hogy csak kisebb zúzódást szenvedett, amikor a japán Odzsitani eldobta. Mindenképpen szeretne ott lenni a bakui Európa Játékokon. A végső szót a hétfői sportkórházi vizsgálat mondja ki.

További két bakui induló, Joó Abigél és a még juniorkorú Gercsák Szabina a hetedik helyen végzett a budapesti viadalon.

Előző nap a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós aranyéremmel zárt.

A magyar csapat így egy arany- és egy bronzéremmel valamint további értékes helyezésekkel zárta a budapesti GP küzdelmeit, ami megfelelt a szakvezetés elvárásának. Most egy háromnapos tatai edzőtáborozás következik, majd irány Baku, ahol az Európa Játékok érmei mellett Európa-bajnoki címért is küzdenek legjobbjaink.



(MOB, fotók: judoinfo.hu)