Miklós Edit hatalmasat ment Svájcban

Miklós Edit hatalmasat ment Svájcban

2014. 03. 02.
Megosztás

Miklós Edit szenzációs teljesítményt nyújtva az ötödik helyen végzett a női alpesi sízők világkupa-sorozatának vasárnapi lesiklóversenyén, a svájci Crans Montanában.

Miklós Edit - aki ebben a szakágban hetedik lett a múlt vasárnap véget ért szocsi téli olimpián - a meglepetésre győztes osztrák Andrea Fischbacher, valamint honfitársa, Anna Fenninger, továbbá a szám olimpiai bajnoka, a szlovén Tina Maze és a szintén osztrák Elisabeth Görgl mögött szerezte meg az ötödik helyet. A szakági vk-t vezető német Maria Höfl-Riesch kilencedik, az ötkarikás játékokon Mazével holtversenyben első svájci Dominique Gisin pedig tizedik lett.

A hivatalos program szerint vasánap kombinációs futamot kellett volna rendezni, de mivel szombaton nem tudták megrendezni a lesiklást, így azt vasárnapra tolták, a kombinációt pedig törölték.

Az elsőként rajtoló olasz Johanna Schnarf nem tudta teljesíteni a pályát, így a másodikként rajtoló osztrák Nicole Hosp ért célba először, s az ő 1:35.41-es ideje lett az alap. Ennél először a hatodikként rajtoló honfitársa, Nicole Schmidhofer tudott gyorsabb lenni 33 századmásodperccel, majd a norvég Lotte Smiseth Sejersted – aki Editet Szocsiban a hatodikról a hetedikre tolta – faragott még újabb negyed másodpercet.

De amikor a szakág legjobbjainak csoportja következett, akkor már az osztrák Elisabeth Görgl állt az élen, aki 34 századdal volt jobb a norvégnál. Az elitek közül aztán a szuper-G olimpiai bajnoka, az osztrák Anna Fenninger vette át a vezetést, míg a második helyre a lesiklás holtversenyes szocsi győztese, Tina Maze jött be.

Máskor ilyenkor be is fejeződik a verseny érdemi része, de huszonhatos rajtszámmal jött Miklós Edit, aki remek részidőkkel, végül 67 századmásodperces hátránnyal, a negyedik helyen ért célba – egy századdal megelőzve norvég riválisát, így visszavágva Szocsiért – ezzel alaposan megjavítva saját és a magyar sísport eddigi legjobb világkupa-helyezését.

Az más kérdés, hogy még hátra volt egy olimpiai bajnok, a szuper-G vancouveri győztese, az osztrák Andrea Fischbacher, aki végig csak századmásodpercekkel volt elmaradva Fenninger részidejeitől, és a célba végül 15 százados előnnyel ért, így mindenkit, köztük Editet is eggyel hátrébb szorítva.

Azonban az ötödik hely is minden idők legjobb magyar helyezése – eddig ez 11. hely volt, míg Miklósé 12. – arról nem is beszélve, hogy Edit így újabb 45 világkupa-pontot könyvelhet el magának, s így 80 ponttal az 59. helyre jött fel összetettben, míg a szakágiban 26. lett. Sajnos így viszont pont egy hellyel maradt le attól, hogy indulhasson a svájci Lenzerheidében megrendezendő világkupa-döntőn is.

Miklós Edit a Kossuth Rádiónak elmondta, ugyanolyan jól érezte magát a pályán, mint a szocsi játékokon:

"A pálya közepén egyszer hibáztam, és majdnem elestem, de ahogy mondani szoktam, az nyer, aki kevesebbet hibázik. Mindent kockára tettem, mert ez volt az utolsó verseny, ahonnan kvalifikálhattam magam a 25-ös fináléra, de az sajnos nem sikerült, mert összesítésben csak a 26. lettem."

A magyar síző hozzátette, ígéreteket kapott arra, hogy nyáron még több támogatást kap a következő szezonra, így jövőre még szebb eredményekben bízik. Ami a közeljövőt illeti, jövő héten két FIS-verseny következik, majd a magyar bajnokságon indul el.

Az olimpiai bajnok hazai pályán diadalmaskodott

A férfiaknak a norvégiai Kvitfjellben rendeztek szuper órás-műlesikló futamot. Közülük a negyedikként rajtoló osztrák Vincent Kriechmayr érte el az első komolyabb időt, s egészen addig ő is állt az élen, amíg a szakág legjobbjainak csoportja sorra nem került. 16-os rajtszámmal aztán a svájci Patrick Küng következett, s ő 22 századmásodperccel gyorsabbnak bizonyult az osztrák 1:31.87-es idejénél.

Az amerikai Bode Miller több mint fél másodperccel maradt el mögötte, a lesiklás olimpiai bajnoka, az osztrák Matthias Mayer viszont hét századdal a második helyre tudott beérni. Az összetett világkupában vezető norvég Aksel Lund Svindal hátránya már 18 század volt, s ezzel a harmadik helyre szorult, míg a francia Adrien Théaux egy nagy hiba után, több mint négy másodperces hátránnyal csak a mezőny utolsó célba érkezője lett.

De aztán következett a versenyszám olimpiai bajnoka, a norvég Kjetil Jansrud, aki hazai pályán 26 századmásodpercet vert Küngre, s így a pénteki lesiklás után most újabb vk-versenyt nyert. Mert a hátralévő versenyzők közül – hatvanhatan indultak – még a dobogót sem tudta megközelíteni senki, így a helyezések a későbbiek folyamán már nem változtak.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):
Crans Montana (Svájc)
NŐI LESIKLÁS: 1. Andrea Fischbacher (osztrák) 1:34.00 perc, 2. Anna Fenninger (osztrák) +0.15 mp, 3. Tina Maze (szlovén) +0.47,...5. Miklós Edit (magyar) +0.82

A szakági vk állása 8 futam után (még 1 van hátra):
1. Maria Höfl-Riesch (német) 504 pont, 2. Fenninger 424, 3. Tina Weirather (liechtensteini) 400,...26. Miklós Edit 80

Az összetett vk állása 25 futam után (még 7 van hátra):
1. Maria Höfl-Riesch (német) 1108 pont, 2. Anna Fenninger (osztrák) 951, 3. Tina Weirather (liechtensteini) 943,...59. Miklós Edit (magyar) 80


Kvitfjell (Norvégia)
FÉRFI SZUPER-G: 1. Kjetil Jansrud (norvég) 1:31.39, 2. Patrick Küng (svájci) +0.26, 3. Matthias Mayer (osztrák) +0.33

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 1032 pont, 2. Marcel Hirscher (osztrák) 955, 3. Alexis Pinturault (francia) 774

(Forrás: MTI, NSO Fotó: Action Images )