Vaskardio 10

Mind a 180 sportoló túl van az OSEI szűrővizsgálatain

2024. 07. 18.
Megosztás

A 180 fős Magyar Olimpiai Csapat minden egyes tagja sokrétű sportorvosi vizsgálaton, egészségügyi szűrésen vett részt a párizsi olimpiát megelőzően az Országos Sportegészségügyi Intézetben (OSEI, korábbi nevén Sportkórház).

Vaskardio 02

A vizsgáló orvos dr. Kis László kardiológus szakorvos. Fizikális, szívultrahang- és terheléses vizsgálat történik a sportorvosi komplex szűrés keretében.

OSEI Sajtó

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése fogadta el korábban az olimpiai részvételhez szükséges minimumkövetelményeket, melyek magukba foglalják többek között az egészségügyi szűréseken való kötelező részvételt. Ennek értelmében a Team Hungary minden tagja részesült a vizsgálatokban, a sportolókon kívül többek közt az edzők és sportvezetők is ellátogattak a Sportkórházba.

Vas olimpia Kissdr 11f

A sportorvosi komplex szűrési kört dr. Kiss Marianna főorvos indította el.

OSEI Sajtó

A minimumkövetelményekről a közgyűlési döntés előtt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége és Orvosi Bizottsága – melynek tagja az OSEI részéről többek közt dr. Soós Ágnes főigazgató és dr. Toman József főorvos, a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetője – is tárgyalt.

A sportolók komplex sportorvosi szűrésen vettek részt, melynek keretében többek között laboratóriumi, mozgásszervi, kardiológiai, fizikális, szívultrahang- és terheléses vizsgálat, valamint testösszetétel-mérés is történt.

Vaskata 04f

Mozgásszervi szűrés, hivatalos nevén: AMPA-szűrés (Athlete's Movement Pattern Analysis). A szűrést Tóth Csilla gyógytornász végezte. Az AMPA, azaz az FMS alapról (FMS = Funkcionális Mozgásminta Szűrés) induló, az OSEI gyógytornászai által továbbfejlesztett tesztrendszer elsődleges célja olyan diszfunkciók kiszűrése, melyek lehet, hogy jelenleg nem okoznak fájdalmat a sportolónak, de korrigálás nélkül sérülésekhez, panaszokhoz vezethetnek, hátráltathatják őket az optimális teljesítményének elérésében. A diszfunkciókat többek között mobilitási és izomnyújthatósági tesztekkel, funkcionális mozgásmintákat vizsgáló tesztekkel, valamint különböző eszközök segítségével vizsgálják.

OSEI Sajtó

A napokban a néhány napja még női Giro d'Italián versenyző, Tokióban 4. helyezett Vas Kata Blanka kerékpáros járt a Sportkórházban. Blanka az országúti mezőnyverseny mellett a hegyikerékpárosok versenyében is rajthoz áll Párizsban.

Balogh olimpia 01
OSEI Sajtó

A sportvezetők közül a közelmúltban az olimpiai ezüstérmes, világbajnok öttusázó Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke látogatott el a közelmúltban átadott korszerű, megújult rendelőbe, ahol a sportorvosi vizsgálat, labor- és EKG-vizsgálat is kötelező volt számára.

Vas dietetika 10n

Kovács Réka dietetikussal.

OSEI Sajtó

A párizsi olimpiára felkészült egészségügyi csapat utazik, melynek az OSEI részéről tagja a korábban több olimpián is részt vett dr. Toman József, dr. Téglásy György, dr. Varga Nóra és dr. Kiss Marianna is.

Vasolimpia Vargadr 02

A kardiológia után dr. Varga Nóra összegezte a vizsgálatokat, és adta ki az engedélyt. Az olimpiai rendelőben napi ritmusban váltják egymást a sportorvosok.

OSEI Sajtó

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján a párizsi olimpia aloldala itt elérhető.