Toman József doktor

„Minden veszélyre fel kell készülni”

2022. 03. 23.
Megosztás

Az olimpiai eseményeken jól szervezett egészségügyi háttér vigyázza a sportolók egészségét. Így van ez a vuokatti téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál esetében is. A magyar csapat mellett dr. Toman József „viszi” az orvosi felügyeletet.

A Sportkórház főorvosa minden olimpiai eseményre úgy érkezik, ahogy mint mondja: „minden veszélyre fel kell készülni”. Érti ezt az apróbb megfázásos, hasmenéses tünetektől a sportsérülésekig, akár apróbb sebészi beavatkozásig.

Dr. Toman József ortopéd, traumatológus szakorvos, sportorvos, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI, Sportkórház) főorvosa. Sportorvosként számos megbízásnak tett eleget az elmúlt évtizedekben. A pekingi olimpia után, 2008-ban lett a kajak-kenu válogatott keretorvosa, 2018-tól a Válogatott Kereteket Ellátó Szakszolgálat igazgatója, jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága üléseinek állandó meghívottja. Több olimpiai esemény közt részt vett a 2008-as belgrádi EYOF-on, a 2016-os riói olimpián és a 2020-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, így minden korosztály, számos sportág egészségügyi háttere, sérülésveszélye jól ismert számára.

Toman jozsef doktor2

A csapatorvos egy olimpiai eseményen általában a csapatiroda mellett kialakított orvosi szobában ügyel, a versenyekre lehetőség szerint személyesen is elkíséri a sportolókat. „Ez utóbbi Vuokattiban hálás feladat, hiszen a szállás és a versenyhelyszínek sétatávolságra vannak egymástól. Akár a sízők, akár a korcsolyázók néhány perc alatt elérhetők, ez biztonságot ad a teljes delegációnak. Egyedül a jégkorongozókhoz lehet hosszabb úton eljutni, de busszal ez sem több fél óránál. Vuokattiban már két nagyobb orvosi meetinget is tartottak a szervezők, így volt alkalmunk megismerni a helyi egészségügyi lehetőségeket."

Hogy mit rejt a legendás orvosi táska? „Jelentős gyógyszer- és kötszerkészlettel utazunk. Lehetnek gyomor- és bélrendszeri, vagy felsőlégúti megbetegedések, de el kell látni akár kisebb sérüléseket is, például helyi érzéstelenítéssel steril körülmények között apróbb varrásokat. Mindenre fel kell készülni."

Toman jozsef doktor1

Egészségügyi szempontból mi előzi meg az utazást? Mi képezi a felkészülés orvosi részét?

A válogatott sportolók komoly, komplex szűrésen vesznek részt a Sportkórházban. Ezt a verseny előtt kettő-egy hónappal érdemes megszervezni, hogy az utazásra ténylegesen fel lehessen készülni. Ez nem csak a sportoló érdeke, hanem nekünk, csapatorvosoknak is fontos, hogy napra készen képet kapjunk a versenyzők egészségügyi állapotáról, esetleges sérüléseiről, folyamatban lévő kezeléséről, rehabilitációjáról. Felkészítjük őket a hosszabb utazás kellemetlenségeire, az idegen konyhakultúra befogadására, a jótékony baktériumok, úgynevezett probiotikumok szedésére. A gyógytornászaink még funkcionális mozgásanalízist is végeznek, amivel a sérülésre hajlamosító tényezőket be lehet azonosítani. A Covid-világjárvány miatt egyébként a MOB döntése alapján kizárólag védettséggel – oltottan, vagy a betegségen frissen átesve – lehet utazni. Az előkészületek részét képezik a doppingvizsgálatok és a részletes gyógyszerismeret, mely hozzásegít a doppinglistán szereplő gyógyszer alkalmazásának elkerüléséhez.

Mi történik, ha komolyabb a baj?

Az olimpiai faluban minden esetben van egy felszerelt poliklinika, ahol több szakorvos is dolgozik. A csapatorvos, ha a szükség úgy kívánja, elirányítja, sőt, el is kíséri a beteg vagy sérült versenyzőt ide, ahol alaposan kivizsgálják. Ha az egészségügyi központ kevésnek bizonyul, esetleg komolyabb azonnali kivizsgálásra, szakorvosi kezelésekre van szükség, akkor a szerződött, dedikált kórházba szállítják mentőautóval vagy helikopterrel a sérült, beteg sportolót. Amint lehet, persze gondoskodunk a hazaszállításról, hogy otthoni környezetben, hazai szakrendelőkben, ismert orvoskollégák irányítása mellett minél hamarabb megkezdődhessen a gyógyítás és a rehabilitáció.

(Fotó: Magyarock/VF)