Miskolc pályázik a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság rendezésére

Miskolc pályázik a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság rendezésére

2013. 10. 09.
Megosztás

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) brüsszeli központjában október 7-11. között zajlanak a 2016. évi Egyetemi Világbajnokságok (EVB) pályázatainak prezentációi.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Miskolci Egyetemmel közösen, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával tájékozódási futó sportágban adott be pályázatot. A FISU Értékelő Bizottsága (Leonz Eder FISU alelnök, Luciano Cabral FISU alelnök, Paulo Ferreira EVB igazgató) október 7-én hallgatta meg a Kovács György MEFS főtitkár-helyettesből és Rakaczki Zoltán Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elnökéből álló magyar küldöttséget.

Kovács György MEFS főtitkár-helyettes a magyar egyetemi sport helyzetét és eredményeit, a MEFS tevékenységeit és jövőbeni terveit ismertette. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország eddig 1 Universiade, 1 Egyetemi Világjáték, 2 Diák Világjáték, 10 EVB és 1 Egyetemi EB rendezvényeknek adott már otthont. Beszámolt arról is, hogy a Londoni Olimpián összesen 8 egyetemi sportoló szerzett aranyérmet, demonstrálva a magyar egyetemi sport erejét. Végezetül kiemelt néhány fontosabb elemet az egyetemi sport 2013-2020 időszakra kidolgozott szakmai programjából, a Hajós Alfréd Tervből.

Rakaczki Zoltán MEAFC elnök beszéde jól mutatta, hogy a Miskolci Egyetem és Miskolc városa a legalkalmasabb a 2016-os rendezvény házigazda szerepére mind referenciák, mind adottságok, mind felkészültség tekintetében. Példaként hozta fel az egyaránt sikeres rendezést a 2009-es felnőtt VB-t és az 1986-os EVB-t illetően, megemlítette a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club és a MEAFC tájfutó szakosztályának jelentősebb eredményeit. A pályázat erősségként hozta fel az egyetem campus jellegét, egy helyen, az Egyetemvárosban lehet gondoskodni a versenyzők szállásáról, étkeztetéséről, a megnyitó és záróünnepség megtartásáról. A város pozitív, támogató hozzáállásának, valamint Miskolc számos nevezetességének (Barlangfürdő, Palotaszálló, Diósgyőri vár, Hősök tere.) a bemutatása szemmel láthatóan még vonzóbbá tette a pályázatot a bizottság számára.

További erősség a kiváló kapcsolat az MTFSZ-el, akik biztosítják a versenyszakmai garanciákat. Az MTFSZ a sportág népszerűsítése és Miskolc lakosságának további figyelme felkeltése érdekében, a rendezvénnyel párhuzamosan országos amatőr tájfutó versenyt kíván szervezni.

Ezt követően a küldöttség egy látványos, 4 perces kisfilmet vetített le Miskolc és a Miskolci Egyetem értékeiről. A prezentáció a bizottság részéről érkező kérdésekkel zárult, amelyekre a küldöttség gördülékenyen és hitelesen válaszolt. Döntés a FISU Végrehajtó Bizottságának november 8-i ülésén várható, a verseny rendezési jogának elnyeréséért hazánkon kívül még Kína pályázik.

(Forrás: MEFS)